ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα

Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα
Η ανεμοβλογιά ή ανεμευλογιά είναι μια ιογενής νόσος με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη φαγούρα και τα κόκκινα εξανθήματα.
Η ανεμοβλογιά ή ανεμευλογιά είναι μια ιογενής νόσος με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη φαγούρα και τα κόκκινα εξανθήματα. Εμφανίζεται πολύ συχνά στα μικρά παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις όπως βακτηριακή πνευμονία.

 

Τα άτομα που έχουν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν αναπτύσσουν ανοσία και δεν μπορούν να προσβληθούν ξανά από τον ιό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ωστόσο, ο ιός παραμένει αδρανής στον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, πυροδοτώντας την εμφάνιση έρπητα.

 

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από την έγκυο στο έμβρυο και κατά συνέπεια να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες· έτσι, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

 

Ποια είναι τα αίτια της ασθένειας;

 

Η ανεμοβλογιά οφείλεται στον ιό έρπητα ζωστήρα. Εξαπλώνεται με τα σταγονίδια λόγω φτερνίσματος ή βήχα ή μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνο να μεταδοθεί 1 μέρα πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα και για τις επόμενες 7 ημέρες.  

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;

 

Η ανεμοβλογιά έχει ως χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κόκκινα εξανθήματα, τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή του θώρακα, στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Αρχικά, τα εξανθήματα εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα και στη συνέχεια γεμίζουν υγρό (πύον) και μεγαλώνουν σε μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη στο στόμα, στο κρανίο, γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα και προκαλούν οξύ πόνο.

 

Έπειτα από 2 περίπου εβδομάδες, οι πληγές αρχίζουν να υποχωρούν. Η ασθένεια σταματά να είναι μεταδοτική όταν τα εξανθήματα σταματήσουν να εκκρίνουν υγρό και δεν έχουν εμφανιστεί νέα σημάδια για 24 ώρες. Δυστυχώς, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα.

 

Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εμφανίσουν μια ήπια μορφή της ασθένειας, με διάρκεια 3-5 ημέρες και λιγότερα από 30 εξανθήματα συνολικά. Και σε αυτήν την περίπτωση η ασθένεια είναι μεταδοτική όταν πρόκειται για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Καλέστε άμεσα το γιατρό σας εάν:

 

-          -Νομίζετε πως το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά, ώστε να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση

-          -Η ανεμοβλογιά συνοδεύεται από επακόλουθο δερματικό πόνο και τα εξανθήματα εκκρίνουν πρασινωπό υγρό, καθώς κάτι τέτοιο είναι ένδειξη δευτερεύουσας δερματικής μόλυνσης

-          -Η ανεμοβλογιά προκαλεί δυσκαμψία στο σβέρκο και υπνηλία, τα οποία είναι συμπτώματα μηνιγγίτιδας ή  εγκεφαλίτιδας

-          -Το παιδί σας αναρρώνει από ανεμοβλογιά και ανεβάσει πυρετό, έχει τάση προς έμετο και σπασμούς ή έχει υπνηλία –αυτά είναι συμπτώματα του συνδρόμου Reye, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πιθανώς θανατηφόρο. Εμφανίζεται συχνά έπειτα από ιογενή λοίμωξη, ιδιαίτερα εάν έχει χρησιμοποιηθεί η ασπιρίνη στο πλαίσιο της θεραπείας

-          -Ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας κολλήσει ανεμοβλογιά. Στους ενήλικες, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις όπως η πνευμονία 

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor: Τεράστια ανατροπή – Νέες ομάδες στο παιχνίδι (videos)

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Χαμός στον «αέρα»: Γάτος επιτέθηκε στη Λίτσα Πατέρα!

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο θράσος από διαρρήκτες – Μπήκαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν, έκαναν και μπάνιο (pics)

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Καιρός: Θαλάσσιος καπνός στο Ναύπλιο - Το φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση (pics - vid)