ΥΓΕΙΑ

Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα

Η ανεμοβλογιά ήανεμευλογιά είναι μια ιογενής νόσος με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη φαγούρα καιτα κόκκινα εξανθήματα.
Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα

Η ανεμοβλογιά ήανεμευλογιά είναι μια ιογενής νόσος με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη φαγούρα καιτα κόκκινα εξανθήματα. Εμφανίζεται πολύ συχνά στα μικρά παιδιά, ενώ οι ενήλικεςμπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις όπως βακτηριακή πνευμονία.

Τα άτομα πουέχουν περάσει την ασθένεια στο παρελθόν αναπτύσσουν ανοσία και δεν μπορούν ναπροσβληθούν ξανά από τον ιό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ωστόσο, ο ιός παραμένει αδρανήςστον οργανισμό και μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, πυροδοτώντας την εμφάνισηέρπητα.

Ο ιός μπορεί ναμεταφερθεί από την έγκυο στο έμβρυο και κατά συνέπεια να προκαλέσει γενετικέςανωμαλίες· έτσι,οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριναποφασίσουν να κάνουν παιδί.

Ποια είναι τα αίτια της ασθένειας;

Η ανεμοβλογιάοφείλεται στον ιό έρπητα ζωστήρα. Εξαπλώνεται με τα σταγονίδια λόγωφτερνίσματος ή βήχα ή μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Τασυμπτώματα εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια είναι πιοεπικίνδυνο να μεταδοθεί 1 μέρα πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα και για τις επόμενες7 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;

Η ανεμοβλογιάέχει ως χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κόκκινα εξανθήματα, τα οποία εμφανίζονταιστην περιοχή του θώρακα, στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Αρχικά, ταεξανθήματα εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα και στη συνέχεια γεμίζουν υγρό (πύον)και μεγαλώνουν σε μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη στο στόμα, στο κρανίο,γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα και προκαλούν οξύ πόνο.

Έπειτα από 2 περίπουεβδομάδες, οι πληγές αρχίζουν να υποχωρούν. Η ασθένεια σταματά να είναιμεταδοτική όταν τα εξανθήματα σταματήσουν να εκκρίνουν υγρό και δεν έχουνεμφανιστεί νέα σημάδια για 24 ώρες. Δυστυχώς, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη καιπριν εμφανιστούν τα εξανθήματα.

Τα παιδιά πουέχουν εμβολιαστεί μπορεί να εμφανίσουν μια ήπια μορφή της ασθένειας, με διάρκεια3-5 ημέρες και λιγότερα από 30 εξανθήματα συνολικά. Και σε αυτήν την περίπτωσηη ασθένεια είναι μεταδοτική όταν πρόκειται για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικόσύστημα.

Καλέστε άμεσα τογιατρό σας εάν:

- -Νομίζετεπως το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά, ώστε να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση

- -Η ανεμοβλογιάσυνοδεύεται από επακόλουθο δερματικό πόνο και τα εξανθήματα εκκρίνουν πρασινωπόυγρό, καθώς κάτι τέτοιο είναι ένδειξη δευτερεύουσας δερματικής μόλυνσης

- -Η ανεμοβλογιάπροκαλεί δυσκαμψία στο σβέρκο και υπνηλία, τα οποία είναι συμπτώματα μηνιγγίτιδαςή εγκεφαλίτιδας

- -Το παιδίσας αναρρώνει από ανεμοβλογιά και ανεβάσει πυρετό, έχει τάση προς έμετο καισπασμούς ή έχει υπνηλία –αυτά είναι συμπτώματα του συνδρόμου Reye, το οποίο είναιεξαιρετικά επικίνδυνο και πιθανώς θανατηφόρο. Εμφανίζεται συχνά έπειτα απόιογενή λοίμωξη, ιδιαίτερα εάν έχει χρησιμοποιηθεί η ασπιρίνη στο πλαίσιο της θεραπείας

- -Ένα ενήλικομέλος της οικογένειας κολλήσει ανεμοβλογιά. Στους ενήλικες, η ασθένεια μπορείνα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις όπως η πνευμονία