ΥΓΕΙΑ

Η ελονοσία καλά κρατεί στην Ελλάδα παρότι εκριζώθηκε το 1974

Λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles), είναι η ελονοσία, ή αλλιώς malaria.

 Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.   

Η ελονοσία καλά κρατεί στην Ελλάδα παρότι εκριζώθηκε το 1974

Λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο«πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος)μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles), είναι η ελονοσία, ή αλλιώς malaria.

Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσοςεκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης(1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για τηνελονοσία χώρα.

Το καλοκαίρι του 2011,εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου ΕυρώταΛακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σεενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (Χαλκίδα Εύβοιας,Αγιά Λάρισας, Καλύβια και ΜαραθώναςΑνατολικής Αττικής, Ορχομενός Βοιωτίας). Όλα τα περιστατικά που έχουνδηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαιώθηκανεργαστηριακά στο Εργαστήριο Αναφοράς για την Ελονοσία στην Έδρα Παρασιτολογίαςτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και σε όλα έγινε η διάγνωση P. vivax.

Το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδαείναι υπαρκτό, σημειώνει ο ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγωτων παρακάτω παραγόντων:
- Κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σεδιάφορες περιοχές της χώρας μας και οι δράσεις καταπολέμησής τους, πουυπόκεινται στην ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
- Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής καιεργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος, οι οποίοι μπορεί ναφέρουν τη νόσο (υπνοζωίτες).
- Σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές(αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή/και των θερμών ημερών/έτος), με συνακόλουθηαύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκηχάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την συνολική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ΔημόσιαςΥγείας, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών για τηνανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.