ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από ασθενείς με χλαμύδια

Οι  χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι  λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis.
Κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από ασθενείς με χλαμύδια

Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται απότο βακτήριο Chlamydia trachomatis.

Είναι λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν αναλογικά περισσότερο τα νέαάτομα. Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να αντιμετωπιστούν μεαντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω τουυψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50%των ανδρών).
Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων, είναι στη γυναίκα η τραχηλίτιδα ενώ η λοίμωξη στους άνδρες μπορεί ναεντοπιστεί στην ουρήθρα, το φάρυγγα ή τον πρωκτό, ανάλογα με το είδος τηςσεξουαλικής επαφής.

Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από Chlamydia Trachomatis μπορείνα προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου καιτην προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στιςγυναίκες. Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακώνλοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση.

Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών γιατρών, οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί απόχλαμύδια, παρουσιάζουν 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο τουτραχήλου της μήτρας.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

- Πόνος στην κοιλιά, ναυτία

- Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

- Έκκριση υγρών από τον κόλπο ερεθισμός του τραχήλου αίμα από τον κόλπο,πόνος κατά την συνουσία.

- Φλεγμονή και έκκριση υγρών από το πέος πόνος και πρήξιμο των όρχεων

Στους ασθενείς που θα εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά εκδηλώνονται σε διάστημααπό 7- 21 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης.