ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Φυματίωση

Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που προκαλείται από τομυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και πιο σπάνια από άλλους τύπους αυτού του μικροβίου. Τομυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης συνήθως προσβάλει τους πνεύμονες, αλλά είναιδυνατό να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Φυματίωση

Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που προκαλείται από τομυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και πιο σπάνια από άλλους τύπους αυτού του μικροβίου. Τομυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης συνήθως προσβάλει τους πνεύμονες, αλλά είναιδυνατό να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης της φυματίωσης;

Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοήσταγονιδίων που περιέχουν τα μυκοβακτηρίδια. Όσοι πάσχουν από πνευμονικήφυματίωση αποβάλλουν τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα, ακόμη και τηδυνατή ομιλία.

Τι σημαίνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί από φυματίωση;

Η πλειοψηφία όσων εισπνέουν μυκοβακτηρίδια, μολύνονται,ωστόσο ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί και να σταματήσει τηνανάπτυξή τους. Με τον τρόπο αυτό τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλάπαραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Βέβαια, πολλέςείναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και δεν αναπτύσσουν ποτέφυματίωση.

Όσοι μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δενμεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερματοαντίδραση Mantoux. Τα άτομααυτά έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη».


Τι σημαίνει ότι κάποιος έχει φυματίωση;

Τα μυκοβακτηρίδια, τα μικρόβια δηλαδή που προκαλούνφυματίωση, ενεργοποιούνται αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει τηνανάπτυξή τους. Αυτά πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν τηνόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν αμέσως μετά τη μόλυνση, άλλοι ωστόσοαρρωσταίνουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τουςσύστημα.

Πώς ελέγχουμε αν έχουμε μολυνθεί;

Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για ναδούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο. Πρόκειται για δερματικότεστ, που βασίζεται στην ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και ηαντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 μέρες.

Θετική δερμοαντίδραση σημαίνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί μετο μυκοβακτηρίδιο σε κάποια φάση της ζωής του, δεν σημαίνει όμως ότι νοσεί.


Υπάρχει εμβόλιο για τη φυματίωση;

Υπάρχει και λέγεται BCG. Γίνεται σε μικρά παιδιά σε χώρεςπου η φυματίωση παρατηρείται συχνά. Στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στο ΕθνικόΠρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

Θεραπεύεται η φυματίωση και πώς;

Η νόσος αυτή μπορεί σχεδόν πάντα να θεραπευτεί με τη λήψηπερισσότερων του ενός φαρμάκων για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτόσυμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος,αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου πουείναι ανθεκτικά σε κάποιο από τα φάρμακα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε 2-4 εβδομάδες από τηνέναρξη της θεραπείας, το άτομο σταματά να μεταδίδει τα μυκοβακτηρίδια στουςάλλους.