ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι 4 + 5 τύποι των καταγμάτων

Οι 4 + 5 τύποι των καταγμάτων

Κάταγμα είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τη ρωγμή ή το σπάσιμο ενός οστού και οφείλεται στην ισχυρή δύναμη που ασκείται στο οστό.

Κάταγμα είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τη ρωγμή ή το σπάσιμο ενός οστού και οφείλεται στην ισχυρή δύναμη που ασκείται στο οστό.

 

Ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται κυρίως με το πέρασμα του χρόνου. Τα κατάγματα είναι συχνά και στην παιδική ηλικία, όμως στα παιδιά ένα κάταγμα είναι λιγότερο περίπλοκο σε σχέση με τους ενήλικες. Με την πάροδο των ετών, τα οστά γίνονται πιο εύθρυπτα και επομένως είναι πιο επιρρεπή στα κατάγματα.

 

Υπάρχουν πολύ τύποι κατάγματος. Οι βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν το απλό, το επιπλεγμένο, το ανοιχτό και το κλειστό κάταγμα.

 

Στο επιπλεγμένο κάταγμα, το οστό σπάει σε δύο ή περισσότερα κομμάτια και μετακινείται έτσι ώστε τα δύο άκρα του δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Εάν το οστό έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια, το κάταγμα ονομάζεται συντριπτικό. Στο απλό κάταγμα, το οστό παρουσιάζει ρωγμή αλλά παραμένει ευθυγραμμισμένο.

 

Στο κλειστό κάταγμα, το οστό σπάει χωρίς να τρυπήσει το δέρμα. Αντιθέτως, στο ανοιχτό κάταγμα το οστό διαπερνά το δέρμα και δημιουργεί πληγή. Στην περίπτωση ανοιχτού κατάγματος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

 

Άλλοι τύποι καταγμάτων είναι οι εξής:

 

-          -κάταγμα δίκην «χλωρού κλάδου»: ατελές κάταγμα στο οποίο το οστό λυγίζει

-          -εγκάρσιο κάταγμα: κάθετο στο μακρό άξονα του οστού

-          -πλάγιο κάταγμα: η ρωγμή έχει καμπυλωτό σχήμα

-          -συντριπτικό κάταγμα: το οστό συνθλίβεται σε πολλά κομμάτια

-          -κάταγμα δίκην σπείρας ή ενσφηνωμένο κάταγμα: όταν τα άκρα του σπασμένου οστού κινούνται το ένα προς το άλλο  

 

Η σοβαρότητα ενός κατάγματος εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται και από τη βλάβη που επέρχεται στο οστό και στους περιβάλλοντες ιστούς. Οι επιπτώσεις ενός σοβαρού κατάγματος περιλαμβάνουν τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα και τη μόλυνση του οστού (οστεομυελίτιδα). Ο χρόνος πόρωσης (επούλωσης) εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την κατάσταση της υγείας του και τον τύπο του κατάγματος. Ένα ήπιο κάταγμα μπορεί να επουλωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ ένα σοβαρότερο κάταγμα μπορεί να χρειαστεί μήνες.


BEST OF NETWORK

PlusQueen