ΥΓΕΙΑ

Βάζετε τις σωστές κρέμες στο δέρμα του μωρού σας;

Το δέρμα των μωρών, εκτός από τα χάδια σας, έχει ανάγκη πολλέςφορές μία ιδιαίτερη περιποίηση. Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνουσώματος έχει πολλαπλές λειτουργίες.
Βάζετε τις σωστές κρέμες στο δέρμα του μωρού σας;

Το δέρμα των μωρών, εκτός από τα χάδια σας, έχει ανάγκη πολλέςφορές μία ιδιαίτερη περιποίηση. Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνουσώματος έχει πολλαπλές λειτουργίες.

Όπωςεξηγεί η Παιδίατρος-παιδοδερματολόγος Τάλια Τσιβιτανίδου Κάκουρου, τ.Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Δερματολογίας, το δέρμα λειτουργεί ως φραγμός εμποδίζοντας την απώλεια νερού καιηλεκτρολυτών από τους υποκείμενους ιστούς και την είσοδο βλαπτικών παραγόντωναπό το περιβάλλον.

Επίσης, το δέρμα προστατεύει τα υποκείμενα όργανα από μηχανικέςκαι χημικές κα­κώσεις, παρέχει ανοσολογική προστασία (κύτταρα Langerhans,μακροφάγα και λεμφοκύτταρα), συμβάλλει στη θερμορύθμιση με την εφίδρωση, αγγειοδιαστολήή αγγειοσύσπαση, συνθέτει βιταμίνη D από την πρόδρομη της ουσία με την επίδρασητης ηλιακής ακτινοβολίας, αποτελεί αισθητήριο όργανο και τέλος εκφράζειανθρώπινα συναισθήματα (ωχρότητα του προσώ­που σε φόβο και ερυθρότητα σε θυμό).

Η σωστή περιποίηση του δέρματοςείναι κεφαλιώδους σημασίας για τη διατήρηση ή και διόρθωση της δομικήςκαι λειτουργικής του ακεραιότητας και κατ’ επέκταση της υγείας. Τοκαθημερινό πλύσιμο του παιδιού πρέπει να γίνεται με νερό και «παιδικό σαπούνι».

Ταπαιδικά σαπούνια

Τα σαπούνια με τα αλκάλεα που περιέχουν, το χρώμα και τασυντηρητικά τους ερεθίζουν το δέρμα. Τονίζεται όμως ότι, όλα τα παιδικάσαπούνια σήμερα, κατ΄ ευφημισμό ονομάζονται σαπούνια. Πρόκειται γιαυποκατάστατα σαπουνιού, καθαριστικές ουσίες απαλλαγμένες από αλκάλεα καιεμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που ταυτόχρονα καθαρίζουν το δέρμα,σέβονται την ισορροπία του και το ενυδατώνουν.

Τοξηρό δέρμα

Για το ξηρό δέρμα, υπάρχουν λάδια (bath oils) που έχουντροποποιηθεί έτσι ώστε συγχρόνως να καθαρίζουν και να ενυδατώνουν το δέρμα. Γιατο ντους υπάρχουν αντίστοιχα λαδερά «σαπούνια» (shower oils) για ενυδάτωση. Οιμαλακτικές ουσίες είναι δύο τύπων: οι αποφρακτικού τύπου και οι υγροσκοπικές. Οιαποφρακτικού τύπου μαλακτικές ουσίες (ψευδάργυρος, βαζελίνη, λάδια),δημιουργούν φιλμ πάνω στο δέρμα και το προστατεύουν απο τις ερεθιστικές ουσίεςτου περιβάλλοντος. Παράλληλα εμποδίζουν τη διαδερμική απώλεια νερού καιεπομένως το ενυδατώνουν. Έχουν απόλυτη ένδειξη εφαρμογής στην περιγεννητικήπεριοχή του βρέφους γιατί εμποδίζουν την επαφή το δέρματος με τα κόπρανα και ταούρα. Οι υγροσκοπικού τύπου μαλακτικές ουσίες εισέρχονται στην επιδερμίδα καισυγκρατούν νερό. Η εφαρμογή υδαρούς γαλάκτωματος ή λοσιόν αμέσως μετά το μπάνιοτου παιδιού σε όλο το σώμα και παχύρρευστης κρέμας ή αλοιφής στους αγκώνες, ταγόνατα και τα πέλματα ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και κάνει το δέρμα τουπαιδιού πιο ανθεκτικό στο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι όταν το δέρμα είναι ξηρό,αυτό υποδηλώνει ότι ο επιδερμιδικός φραγμός πάσχει και επιτρέπει τη διαδερμικήαπώλεια νερού. Παράλληλα όμως επιτρέπεται και η είσοδος ερεθιστικών ουσιών απότο περιβάλλον στο δέρμα. Επομένως εάν στο φυσιολογικό δέρμα η χρήση μαλακτικώνουσιών συνιστάται, στο ξηρό δέρμα επιβάλλεται για διόρθωση του επιδερμιδικούφραγμού. Αν το παιδί ιδρώνει εύκολα συνιστάται ειδική πούδρα (προσοχή, όχιταλκ) για το στήθος, την πλάτη, τις μασχάλες, για παράδειγμα πριν την άθληση. Ηπούδρα απορροφά τον ιδρώτα και έτσι το δέρμα δεν ερεθίζεται.

Προστασίατου μωρού στον ήλιο

Η ηλιοπροφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τιςμεσημβρινές ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες, κατάλληλη ενδυμασία και χρήσηαντιηλιακών φίλτρων με την έκθεση στον ήλιο. Τα αντιηλιακά πρέπει ναεφαρμόζονται περίπου μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και διακρίνονται σεφυσικά και χημικά αντιηλιακά. Τα φυσικά αντιηλιακά περιέχουν συνήθωςδιοξείδιο του τετανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου κ.ά. Σχηματίζουν αδιαπέραστοφραγμό στο δέρμα που αντανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα χημικά αντιηλιακάπεριέχουν χημικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Στα παιδιάχρησιμοποιούνται αντιηλιακά με φυσικό φίλτρο.

Δερματοπάθειαστα μωρά

Για τη σωστή θεραπευτικήαντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη ότι όσο πιοοξεία και έντονη είναι η δερματοπάθεια τόσο ηπιότερη πρέπει να είναι ητοπική αγωγή. Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα εξωτερικής χρήσης μπορεί να έχουνυγρή, ημίρρευστη ή στερεά μορφή. Επίσης αξίωμα στη δερματολογία αποτελεί οκανόνας "υγρό στο υγρό" και "ξηρό στο ξηρό". Έτσι στο δέρμαπου υγρώσσει χρησιμοποιούνται υγρά σκευάσματα ενώ στο λειχηνοποιημένο δέρμαπαχύρευστα. Για παράδειγμα στο έκζεμα που ορορροεί ενδείκνυνται αρχικάεπιθέματα ή ψεκασμοί με NaCl 0,9% μόνο, μέχρις ότου το δέρμα σταματήσει ναυγρώσσει και να ορορροεί. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υδροδιαλυτή (o/w)κορτιζονούχος κρέμα σε σχήμα προοδευτικής μείωσης. Στη λειχηνοποιημένηδερματίτιδα συνιστάται κορτιζονούχος αλοιφή ενώ στο ιχθυασικό δέρμα μαλακτικήελαιώδης w/o κρέμα ή αλοιφή.