ΥΓΕΙΑ

Γονιδιακός παράγοντας ενοχοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Γονιδιακός παράγοντας ενοχοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην σπάνια αυτή νόσο καρκίνου, ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ. διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου, στη Λεόντειο Σχολή ενημερωτική εκδήλωση.
Γονιδιακός παράγοντας ενοχοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησητου κοινού απέναντι στον Καρκίνο του Θυρεοειδούς, μία σπάνια νόσο καρκίνου, ο Όμιλος Εθελοντών Κατά τουΚαρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ. διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου, στη Λεόντειο Σχολήενημερωτική εκδήλωση.

Την εκδήλωση, η οποίαξεκινάει στις 18.00, θα χαιρετήσει με την ομιλία της η Πρόεδρος του «ΑγκαλιάΖΩ»,Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.

Στη συνέχεια, ο Ενδοκρινολόγος Σαράντης Λιβαδάς, θα παραθέσει ενημερωτική ομιλία,με θέμα : «Καρκίνος Θυρεοειδούς ενηλίκων». Αμέσως μετά, η σκυτάλη θα δοθεί στηνΕνδοκρινολόγο, Γεωργία Καφίρη, η οποία θα μιλήσει για τον «Καρκίνο τουΘυρεοειδούς στην παιδική και εφηβική ηλικία».

Μετά το τέλος των ομιλιών,θα ακολουθήσει φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο τηςΛεόντειου Σχολής, δίνοντας μήνυμα ζωής, ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Στοναγώνα θα λάβουν μέρος ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος, ΘοδωρήςΠαπαλουκάς, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Νίκος Μίχαλος, ο τραγουδιστής τουσυγκροτήματος «Κόκκινα Χαλιά», Γιώργος Παπαδημητράκης, καθώς και άλλοι εθελοντέςαπό τον Όμιλο Εθελοντών Κατά τουΚαρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ.

Ο Καρκίνος του Θυρεοειδούς εμφανίζεταισυνήθως στην περιοχή του τραχήλου (λαιμού) σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, και είναιαρκετά ύπουλος, καθώς δεν προκαλεί πόνο. Παράτο γεγονός ότι αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου (συνιστά μόλις το 1% τουσυνόλου των καρκίνων), ωστόσο αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου τουενδοκρινικού συστήματος. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 40 με 50 έτη καιπροσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Υπάρχουν τέσσερις μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς :

· τοθηλώδες καρκίνωμα, το οποίο αποτελεί τη συχνότερη μορφή και αυτή με τηνκαλύτερη πρόγνωση, με τα ποσοστά ίασης να κυμαίνονται πολύ υψηλά

· τοθυλακιώδες καρκίνωμα, το οποίο είναι πολύ πιο σπάνιος τύπος καρκινώματος,

· τομυελοειδές καρκίνωμα, το οποίο αφορά στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα πουπαράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη και τέλος

· τοαμετάπλαστο καρκίνωμα, το οποίο αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκινωμάτων τουθυρεοειδούς και αποτελεί τη μορφή με τη χειρότερη πρόγνωση. Εμφανίζεται συνήθωςσε άτομα μεγάλης ηλικίας - άνω των 65 ετών - και η εξέλιξη του είναι πολύγρήγορη.

Έως και σήμερα, δεν έχουνδιευκρινιστεί πλήρως οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του θυρεοειδούς.Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις ενοχοποιούν τον γονιδιακό παράγοντα, καθώς άτομα μεοικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς,παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν στο μέλλον. Επίσης, το ίδιοένοχη για την εμφάνισή του, φαίνεται ότι είναι η ακτινοβολία που ίσως δεχθείένα άτομο σε νεαρή ηλικία.