ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξεκινούν το κάπνισμα οι νέοι;

Όλοι γνωρίζουμε τιςαρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, ωστόσο ο αριθμός τον καπνιστών παραμένειυψηλός, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

Γιατί ξεκινούν το κάπνισμα οι νέοι;

Όλοι γνωρίζουμε τιςαρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, ωστόσο ο αριθμός τον καπνιστών παραμένειυψηλός, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

Οι ερευνητέςεντόπισαν 3 βασικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν τους νέους στη βλαβερήσυνήθεια.

Μελέτη πουδιεξήχθη από ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ(Καναδάς) υποδεικνύει ότι στα άτομα 18-24 ετών οι βασικοί παράγοντες είναι η παρόρμηση, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ και οι κακή σχολική επίδοση.

Τα ευρήματα της μελέτηςδημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό για την Υγεία των Εφήβων (Journal of Adolescent Health) και βασίζονται σε δεδομένα 1.293 νέωναπό την ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ. Τα άτομα αυτά συμμετείχαν στη μελέτη «Εξάρτησητων Νέων από τη Νικοτίνη», η οποία ξεκίνησε το 1999. Οι νέοι συμμετείχαν σε 22κύκλους «επανεξέτασης», κατά μέσο όρο από την ηλικία των 12,7 ετών έως τηνηλικία των 24 ετών.

Μέχρι τοντελευταίο κύκλο επανεξέτασης, το 75% των νέων είχε δοκιμάσει τσιγάρο. Ποσοστό 44%ξεκίνησε το κάπνισμα πριν το λύκειο, 43% ξεκίνησε στο λύκειο και 14% ξεκίνησεμέσα στα επόμενα 6 χρόνια μετά το λύκειο.

Όσοι δοκίμασανέστω και μία φορά τσιγάρο δε συνέχισαν απαραιτήτως να καπνίζουν, ωστόσο οιερευνητές διαπίστωσαν πως η παρόρμηση, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και οικακοί βαθμοί αποτέλεσαν τους 3 βασικούς παράγοντες κινδύνου στα άτομα πουξεκίνησαν το κάπνισμα μετά το λύκειο, μεταξύ 18 και 24 ετών.

Οι δείκτεςπρόβλεψης για το κάπνισμα στου νέους μπορούν να αποτελέσουν τις κατευθυντήριεςγραμμές για σχετικά προγράμματα πρόληψης.