ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι δρομείς δεν εμφανίζουν αρθρίτιδα στα γόνατα

Μια ευρύταταδιαδεδομένη άποψη είναι ότι το τρέξιμο προκαλεί αρθρίτιδα και καταστρέφει ταγόνατα. Πρόσφατη μελέτη καταρρίπτει το μύθο.

Γιατί οι δρομείς δεν εμφανίζουν αρθρίτιδα στα γόνατα

Μια ευρύταταδιαδεδομένη άποψη είναι ότι το τρέξιμο προκαλεί αρθρίτιδα και καταστρέφει ταγόνατα. Πρόσφατη μελέτη καταρρίπτει το μύθο.

Πολλοίπιστεύουν ότι η έντονη πίεση που ασκείται στην άρθρωση κατά το τρέξιμοκαταστρέφει τον προστατευτικό θύλακα και οδηγεί σταδιακά στην εκδήλωσηαρθρίτιδας.

Σύμφωνα μεεκτενή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 75.000 αθλητές, δεν υπάρχουν αποδείξειςότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες παρουσίασανλιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση, σε σύγκριση με άτομα που δεναθλούνται.

Πώς όμωςσυνδέεται το τρέξιμο με το μειωμένο κίνδυνο αρθρίτιδας; Ερευνητές από τοQueen’s University του Κίνγκστον (Οντάριο) σε συνεργασία με άλλα ιδρύματαμελέτησαν τις διαδικασίες που συνδέονται με το τρέξιμο σε σχέση με τοπερπάτημα.

Το περπάτημαθεωρείται μια δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου και δε φαίνεται να συμβάλλει στηνεκδήλωση ή την επιδείνωση της αρθρίτιδας στα γόνατα. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουντους ηλικιωμένους ασθενείς τους να περπατάνε ώστε να αποφύγουν το επιπρόσθετοβάρος και να αποτρέψουν τη φθορά στα γόνατα.

Η τελευταίααυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science inSports & Exercise, συγκρίνει αντιπαραβολικά το φορτίο που ασκείται σταγόνατα, όταν καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις με το τρέξιμο ή το περπάτημα.

Οι ερευνητέςεπέλεξαν 14 υγιείς ενήλικες που είχαν ως χόμπι το τρέξιμο, χωρίς προϋπάρχονπρόβλημα στα γόνατα. Οι εθελοντές έπρεπε να καλύψουν μια απόσταση 15 περίπουμέτρων 5 φορές, περπατώντας σε ένα διάδρομο. Επίσης, έπρεπε να επαναλάβουν τηδιαδικασία κάνοντας τρέξιμο.

Οι ερευνητέςμέτρησαν τη δύναμη που παράγεται κάθε φορά που το πόδι αγγίζει το έδαφος.Χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα ώστε να υπολογίσουν πόση ήταν η δύναμη πουασκείται στο τρέξιμο και το περπάτημα, καθώς και πόσο συχνά και για πόσοασκείται.

Όπως είναιφυσικό, κατά το τρέξιμο η δύναμη ήταν 3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τοπερπάτημα. Ωστόσο, η συχνότητα των κραδασμών ήταν μεγαλύτερη στο περπάτημα καιεπομένως τα βήματα που χρειάζονταν για να καλυφθεί η απόσταση ήταν περισσότερα.Επίσης, οι κραδασμοί ήταν πιο σύντομοι σε διάρκεια κατά το τρέξιμο.

Οι ερευνητέςκατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γόνατα δεν επιβαρύνονται περισσότερο κατά τοτρέξιμο σε σύγκριση με το περπάτημα.

Οι πιθανέςφθορές είναι συναφείς και μάλιστα το τρέξιμο μπορεί να προστατεύσει από τηφθορά των αρθρώσεων.