ΥΓΕΙΑ

Οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα οι ρευματικές παθήσεις

Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά ταυτόχρονα οικονομικό και κοινωνικό, αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες. Οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων,  αποτελούν το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης φαρμάκων Επιπλέον, το 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ούτε γνωρίζουν ότι πρέπει να απευθύνονται σε  ρευματολόγο αν παρουσιάσουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.

Οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα οι ρευματικές παθήσεις

Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά ταυτόχρονα οικονομικό καικοινωνικό, αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν 2,5εκατομμύρια Έλληνες.

Οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδεςπαθήσεων, αποτελούν το πιο συχνό αίτιοκαι ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30%των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης φαρμάκων Επιπλέον, το 87%των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ούτε γνωρίζουν ότι πρέπει να απευθύνονται σε ρευματολόγο αν παρουσιάσουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.

Οι ασθενείςκαθυστερούν να επισκεφθούν ρευματολόγο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην πλειονότητά τους, δενείναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει ηΡευματολογία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν πολύ να επισκεφθούνρευματολόγο, καθώς μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% τωνασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται ρευματολόγους ότανεμφανίζεται η νόσος.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), στo πλαίσιο του κοινωνικούτου έργου και στην προσπάθεια σωστής και έγκυρης ενημέρωσης του κοινούπανελλαδικά, πραγματοποίησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου την 20η κατά σειράΗμερίδα Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με θέμα «Ρευματικέςπαθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα», στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜελίναΜερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη).

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ.Αλέξιος, ο ΠανοσιολογιώτατοςΑρχιμανδρίτης κ. Νίκανδρος Καρακωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώςκ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, και οΠρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Το θέμα της Ημερίδας κάλυψαν μετις εισηγήσεις τους ο κ. Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Ιατρικής ΣχολήςΠανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ και ο κ. Σταύρος ΜητακίδηςΡευματολόγος. Στην Ημερίδα προήδρευσαν οκ. Ανδριανάκος και ο κ. Ηλίας Κουρής, Ρευματολόγος.

Περίπου 200είναι οι ρευματικές παθήσεις

Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα «Ρευματικές παθήσεις:Τι είναι, ποιες είναι & ποια είναι τα συμπτώματά τους» τόνισε μεταξύ άλλωνότι: «α) οι ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος,δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης, β) είναιπολλές, περίπου 200 και γ) κύριο και κοινό σύμπτωμα των ρευματικών παθήσεωνείναι ο πόνος σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι, «Η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, τωνβιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδώνρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξηστη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτώντων σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα πουεξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, πουπαράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών τωνπαθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στηνύφεση».

Οι επιπτώσειςαπό τις ρευματικές παθήσεις

Ο κ. Μητακίδης αναφερόμενος στις «Επιπτώσεις των ρευματικώνπαθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία»τόνισε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, πουπραγματοποιήθηκε από το Ε.Ι.ΡΕ., οι ρευματικές παθήσεις είναι ένα μεγάλοκοινωνικό πρόβλημα διότι είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες υποφέρουναπό κάποια ρευματική πάθηση, και σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο καιστον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών, είναι το πιο συχνό αίτιο καιευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιαςλειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), 30% των απουσιών από τηνεργασία και 25% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήσηφαρμάκων)».

Καθυστέρησηστη διάγνωση

Τέλος, ο κ. Ανδριανάκος αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα των δύοΕρευνών που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.ΡΕ. και σημείωσε ότι, «Οι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στηνπλειονότητά τους, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων πουπροσφέρει η Ρευματολογία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικέςπαθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο, καθώς μόνο 19% τωνασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικέςσπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος. Ηκαθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθή διάγνωση και την μη εφαρμογήσωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ήκαι σε άλλα όργανα καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ήαναπηρίας. Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 87% των Ελλήνων δενγνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, η δεύτερη έρευνα έδειξεότι μόνο το 5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, το 3% με πόνο στημέση, το 9% με πόνο στον αυχένα και το 23% με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο.»