ΥΓΕΙΑ

Τα καινοτόμα φάρμακα μειώνουν το συνολικό κόστος του διαβήτη

Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα των διαβητικών τα νέακαινοτόμα φάρμακα, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα  υπογλυκαιμίας και άλλων επιπλοκών, με αποτέλεσμααφενός ο ασθενής να νοιώθει καλλίτερα και αφετέρου, να μειώνεται σημαντικά τοσυνολικό κόστος της νόσου, το οποίο είναι πολύ υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή του φαρμάκου από μόνητης δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιλογής ή αποκλεισμού μιας θεραπείας ανδεν έχει προηγουμένως ληφθεί υπόψη ο λόγος κόστους-αποτελεσματικότητας».
Τα καινοτόμα φάρμακα μειώνουν το συνολικό κόστος του διαβήτη

Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα των διαβητικών τα νέακαινοτόμα φάρμακα, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα υπογλυκαιμίας και άλλων επιπλοκών, με αποτέλεσμααφενός ο ασθενής να νοιώθει καλλίτερα και αφετέρου, να μειώνεται σημαντικά τοσυνολικό κόστος της νόσου, το οποίο είναι πολύ υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή του φαρμάκου από μόνητης δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιλογής ή αποκλεισμού μιας θεραπείας ανδεν έχει προηγουμένως ληφθεί υπόψη ο λόγος κόστους-αποτελεσματικότητας».

Ενδεικτικές εκτιμήσεις από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείαςαναφέρουν ότι οι χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις καθώς και οι λιγότεροαναπτυγμένες χώρες της υφηλίου, φέρνουν και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος γιατην νόσο».

Σε εκδήλωση πουπραγματοποίησε η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) παρουσιάστηκαννεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει από Επιδημιολογικές και Φαρμακο-οικονομικέςΜελέτες Διαβήτη Τύπου ΙΙ, που έχουνδιεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση.

Συγκεκριμένα, τααποτελέσματα της μελέτης μέτρησης ποιότητας ζωής σε ασθενείς με διαβήτη καιυπογλυκαιμίες “HYPO”,τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Αμερικανικό Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, σεσυνδυασμό με αυτά της μελέτης κόστους του σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ στηνΕλλάδα “HERCULES”,υπογραμμίζουν ότι εκτός από το προφανές άμεσο φαρμακευτικό κόστος του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, υπάρχει και το ιδιαίτερασημαντικό κόστος, που προέρχεται από τις μακροχρόνιες επιπλοκές, τιςανεπιθύμητες ενέργειες των αγωγών, κ.α., και το οποίο αυξάνει σημαντικά τοσυνολικό κόστος.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, αποτελούν τα μόνα τοπικάδιαθέσιμα δεδομένα που αντικατοπτρίζουν επακριβώς την κατάσταση του Έλληναδιαβητικού ασθενούς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σχετικά με το Σακχαρώδη ΔιαβήτηΤύπου ΙΙ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Ν. Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α’ ΠροπαιδευτικήΠαθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, ΓενικόΝοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», Γεν. Γραμματέας Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π. αναφέρθηκε στησημασία της εκδήλωσης και στο έργο της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.

Ο Γ. Ρομπόπουλος, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, αναφέρθηκε στη σημασία διεξαγωγής τοπικώνμελετών οικονομικών υγείας σχετικά με το ΣΔΙΙ για την ολιστική προσέγγιση κόστους-οφέλουςτόσο για τους ασθενείς όσο και για ταυγειονομικά συστήματα.

Ο κ. Η. Μυγδάλης,Συντονιστής Δ/ντής Β’ Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνος ΔιαβητολογικούΚέντρου, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα της Μελέτης HERCULES («Κόστος πάθησης τωνΡυθμισμένων vs Αρρύθμιστων ασθενών με Διαβήτη Τύπου ΙΙ στην Ελλάδα»,σημειώνοντας): «Εκτόςαπό το προφανές άμεσο φαρμακευτικό κόστος του ΣΔΙΙ, υπάρχει και το έμμεσο που δεν είναι διόλουευκαταφρόνητο. Τα έμμεσα κόστη προέρχονται από τις μακροχρόνιες επιπλοκές, τις ανεπιθύμητες ενέργειεςτων αγωγών, όπως η υπογλυκαιμία καιτις συν-νοσηρότητες που φαίνεται ότι αυξάνουν σημαντικά το συνολικό κόστος. Οι προαναφερθέντες παράγοντες συνδέονταιεπίσης με απώλεια παραγωγικότητας λόγω νοσηλειών, αναπηρίας ή θανάτου πουεπηρεάζουν σημαντικά τις δαπάνες στα κοινωνικο-ασφαλιστικά συστήματα.»

Ο κ. Ι. Υφαντόπουλος Καθηγητής ΟικονομικώνΥγείας Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσίασε τα αποτελέσματα της Μελέτης HYPO.

Όπως είπε,μελετήθηκε ησυχνότητα της υπογλυκαιμίας και οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής τωνασθενών αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση του ΣΔΙΙ. Στη μελέτη αυτή φάνηκε ότιτα παλαιοτέρα φάρμακα όπως οι σουλφονυλουρίες προκαλούν συχνότερα υπογλυκαιμίεςκαι επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την ρύθμιση των ασθενών.Αντίθετα, η μετφορμίνη και τα νέακαινοτόμα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους οι ιατροί τα τελευταία χρόνια προκαλούνσπανιότερα υπογλυκαιμίες και αύξηση του σωματικού βάρους ενώ βελτιώνουν τηνποιότητα ζωής των ασθενών σε σχέση με τις παραδοσιακές αγωγές. Τοσημαντικότερο νέο είναι ότι έχουμε πλέον στη διάθεση μας Ελληνικές μελέτες πουμας παρουσιάζουν δεδομένα οικονομικών της υγείας, ποιότητας ζωής και κόστουςαποτελεσματικότητας για κάποια από τα νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιαίτερα για την κατηγορία των DPP-IV αναστολέων.»

Επιπλέον, ο κ. Υφαντόπουλος παρουσίασεφαρμακο-οικονομική μελέτη της βιλνταγλιπτίνης σε σύγκριση με τη συλφουνυλουρίακαι ανέδειξε μεθοδολογίες μέτρησης της αποτελεσματικότητας λαμβάνοντας υπόψη τοκόστος και τον ορισμό cost-effective σε μια θεραπεία. Όπωςτόνισε: «η τιμή του φαρμάκου από μόνητης δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιλογής ή αποκλεισμού μιας θεραπείας ανδεν έχει προηγουμένως ληφθεί υπόψη ο λόγος κόστους-αποτελεσματικότητας». Επιπλέον, τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνδεσηφαρμακο-οικονομικών μελετών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.