ΥΓΕΙΑ

Τύφλωση: Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου

Οφόβος της τύφλωσης αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου,καθώς το 70% του συνόλου των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον,απαραίτητες τόσο για τη διαβίωση, όσο και για την ψυχαγωγία μας,προσλαμβάνονται από τα μάτια.
Τύφλωση: Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου

Οφόβος της τύφλωσης αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου,καθώς το 70% του συνόλου των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον,απαραίτητες τόσο για τη διαβίωση, όσο και για την ψυχαγωγία μας,προσλαμβάνονται από τα μάτια.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημαόρασης είναι περισσότερα από 25.000 (περίπου 250 ανά 100.000 κατοίκους). Οιαιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν καιοι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράςκηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κτλ, ενώ υπάρχουν καιάλλες λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωσηκαι η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/και καθυστερείτις δυσμενείς τους συνέπειες.

Οι σοβαρές παθήσεις πουμπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την όραση αναδεικνύονται στις μέρες μας σε μείζον ιατροκοινωνικόπρόβλημα παγκοσμίως. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: περίπου 516 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμοεμφανίζουν σήμερα πολύ σοβαρές οφθαλμικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), από αυτούς τα 40 - 45 εκατομμύρια είναι τυφλοί, εκτων οποίων το 1.5 εκατομμύριο παιδιά, ενώ ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται κάθε 5 δευτερόλεπτασε διεθνές επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά, έγιναν γνωστά, κατά την διάρκεια του μεγάλου Πανελληνίου Προγράμματοςενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού γύρω από τα σοβαράοφθαλμολογικά νοσήματα που οδηγούν σε απώλεια της όρασης, με τίτλο «Μαζίβλέπουμε τη ζωή ομορφότερη»!

Το Πρόγραμμα υλοποιεί η Ελληνική ΟμοσπονδίαΟφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τις ΟφθαλμολογικέςΕταιρείες τεσσάρων πόλεων, τους Γιατρούς του Κόσμου και την Ανωτάτη Σχολή ΚαλώνΤεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), μετην ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Μετά την πολύμηνη διαδρομή που ακολούθησαν σε όλητην Ελλάδα, ανάμεσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, κωμοπόλεις, ορεινά χωριά, απομακρυσμένακαι κοντινά νησιά, καθώς και «εμβληματικές» ακριτικές γωνιές της χώρας μας, οι συντελεστέςτου Προγράμματος κόβουν το «νήμα» στον εφετινό μεγάλο αγώνα για την προάσπισητης υγείας των ματιών στην πρωτεύουσα, με μια σειρά σημαντικών δράσεων!

«Αφετηρία» των δράσεων αυτών αποτέλεσε το ΕμπορικόΚέντρο The Mall Athens (Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι) χθες 12 Οκτωβρίου, με πενθήμερη«πορεία» σε πέντε Δήμους της Αττικής και «τερματισμό» στο ξενοδοχείο ΜεγάληΒρετανία το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, το Πρόγραμμα «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη» περιέλαβετη διεξαγωγή επιστημονικών Ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό κάθε πόλης, καθώςκαι ενημερωτικών εκδηλώσεων για το ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στηγενική προσπάθεια, δύο απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) μεπρόβλημα όρασης, η κ. Γεωργία Γερογιάννη και ο κ. Φώτης Φλεβοτόμος, εξέθεσαν ταέργα τους σε κάθε πόλη στην ειδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών “Eye Create”, στοχεύοντας, μέσα από την Τέχνη, στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στοθέμα της προάσπισης της όρασης. Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με το ΓραφείοΔιασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

Μια από τις κεντρικότερες δράσεις του Προγράμματος αποτέλεσε η διενέργειαδωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή τηςειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οιεξετάσεις στόχευσαν στον έλεγχο για την ανακάλυψη σοβαρών νοσημάτων που μπορείνα οδηγήσουν σε τύφλωση. Πέραν των βασικών πόλεων της εκστρατείας, το κλιμάκιο τωνΓιατρών του Κόσμου επεσκέφθη και θα συνεχίσει να επισκέπτεται πλήθος άλλωνπεριοχών της χώρας έως το τέλος του 2013.