ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Φλεβική νόσος: Μοιραία για 50.000 Έλληνες

Φλεβική νόσος: Μοιραία για 50.000 Έλληνες
Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων – συγκεκριμένα γύρω στους 50.000 χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην χώρα μας  από την Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) η οποία αποτελεί μία σοβαρή πάθηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των ασθενών, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

 

Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 650.000, γεγονός που συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας.
Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων – συγκεκριμένα γύρω στους 50.000 χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην χώρα μας από την Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ) η οποία αποτελεί μία σοβαρή πάθηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των ασθενών, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

 

Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 650.000, γεγονός που συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στα Χανιά, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τα «Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Θρομβοεμβολικής Νόσου», σήμερα 19 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).

Με τον όρο «Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάρας, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή. Είναι δε, μία σιωπηλή ασθένεια που συχνά διαφεύγει της διάγνωσης και μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Γι αυτό τον λόγο, όπως τόνισε, είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο Γεώργιος Σφυρόερας, αγγειοχειρουργός, επιμελητής, Β' Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε στην επιδημιολογία της ασθένειας, η οποία όπως είπε αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Ευρώπη, αφού 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 543.454 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός, όπως είπε ο κ. Σφυρόερας, είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), ο καρκίνος του προστάτη (63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΦΘΝ μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης με συχνότητα 0,5-2,2/ 1000 εγκυμοσύνες.

Οι επιπλοκές της νόσου, συνέχισε ο κ. Σφυρόερας, έχουν σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία. Σημαντικότερες από αυτές είναι η πνευμονική εμβολή και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Να σημειωθεί, ότι οι θάνατοι που πραγματικά οφείλονται στη νόσο είναι 14πλασιοι από αυτούς που αποδίδονται κλινικά, από τους θεράποντες γιατρούς. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει ότι η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή, δυνητικά θανατηφόρα, σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία του ποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή- δύσπνοια, θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών, εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία.

Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου είναι η ηλικία (μεγαλύτερη των 40 ετών), η αύξηση σωματικού βάρους, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, τα αντισυλληπτικά χάπια, η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αναπνευστική ανεπάρκεια, οι φλεβικοί κιρσοί, η εγκυμοσύνη, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως γόνατος, ισχίου, ή κοιλιακής χώρας, και η μείωση της κινητικότητας λόγω παθολογικής πάθησης ή προσφάτου χειρουργείου.

 

 Επίσης, το ποσοστό υποτροπής της ΦΘΝ είναι πολύ υψηλό και φθάνει το 30-50%. Μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής έχουν οι ασθενείς με θετικό οικογενειακό ιστορικό, θρομβοφιλία, καρκίνο, και λήψη οιστρογόνων.