ΥΓΕΙΑ

Το Λεμφοίδημα και οι κίνδυνοι για την γυναίκα

Για τους κινδύνους δημιουργίας του λεμφοιδήματος μετά από θεραπεία γιακαρκίνο του μαστού και για τα μέτρα πρόληψής του, θα ενημερώνει καθημερινά ηΠολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ) του πανεπιστημιακούνοσοκομείου Λάρισας
Το Λεμφοίδημα και οι κίνδυνοι για την γυναίκα

Για τους κινδύνους δημιουργίας του λεμφοιδήματος μετά από θεραπεία γιακαρκίνο του μαστού και για τα μέτρα πρόληψής του, θα ενημερώνει καθημερινά ηΠολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ) του πανεπιστημιακούνοσοκομείου Λάρισας.

Η ομάδα προχωρά στην ενημέρωση αυτή, με την ευκαιρία της Ημέρας Πρόληψης τουΚαρκίνου του Μαστού (στις 25 Οκτωβρίου) και βεβαίως με αφορμή τον Οκτώβριο πουέχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.

Το λεμφοίδημα, εφόσον δημιουργηθεί δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά μπορείμόνο να αντιμετωπιστεί και να διατηρηθεί σε ένα αποδεκτό σημείο με κατάλληληπολυπαραγοντική φροντίδα. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, αλλά καιτην ψυχοκοινωνική κατάσταση, παράμετροι, που είναι ήδη βεβαρυμμένοι στιςγυναίκες, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η πρόληψη της δημιουργίας του μέσααπό την κατάλληλη ενημέρωση και συμμόρφωση του ασθενή. Τα μέτρα πρόληψηςσυμπεριλαμβάνουν ενημέρωση για τη φύση του λεμφοιδήματος, για τους παράγοντεςκινδύνου, για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και για τα απαραίτηταμέτρα προφύλαξης.

Επίσης τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν μέτρηση και καταγραφή της περιφέρειας των άνωάκρων του ασθενή (κατά προτίμηση πριν από την οποιαδήποτε παρέμβαση για τονκαρκίνο του μαστού), με σκοπό τη μελλοντική σύγκριση, παρακολούθηση και πρώιμηαναγνώριση του λεμφοιδήματος.

Απαραίτητος είναι και ο επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στηνπερίπτωση, που δημιουργηθεί λεμφοίδημα (άμεσα ή μετά από χρονικό διάστημα) θαλαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του με βάση το πρωτόκολλολειτουργίας της Πολυπαραγοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος του Π.Γ.Ν.Λ(Π.Ο.Α.Λ. Π.Γ.Ν.Λ.).

Όσες γυναίκες πρόκειται ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνοτου μαστού και επιθυμούν να ενημερωθούν για την πρόληψη του λεμφοιδήματος καινα παρακολουθούνται, μπορούν να επισκεφτούν την Π.Ο.Α.Λ. στο χώρο του ΤμήματοςΦυσικοθεραπείας του Π.Γ.Ν.Λ. (Β’ κτίριο, επίπεδο -0-) καθημερινά από Δευτέραέως Παρασκευή και ώρες 12:00-14:00, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο2413502160.