ΥΓΕΙΑ

Τα 5 οφέλη της διακοπής του καπνίσματος

Η διακοπή τουκαπνίσματος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, ειδικά για όσους έχουν βάλειτο τσιγάρο νωρίς στη ζωή τους.
Τα 5 οφέλη της διακοπής του καπνίσματος

Η διακοπή τουκαπνίσματος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, ειδικά για όσους έχουν βάλειτο τσιγάρο νωρίς στη ζωή τους.








Τα επακόλουθαοφέλη όμως μπορεί να μας πείσουν να το ξανασκεφτούμε.







1. Λιγότερο άγχος



Οι καπνιστέςπιστεύουν ότι ένα τσιγάρο τους χαλαρώνει, όμως μελέτη που πραγματοποιήθηκε στηΒρετανία και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry δείχνει ότι η διακοπή στην πραγματικότητα μακροπρόθεσμα καταπολεμάτο άγχος. Επίσης, μελέτη που διεξήχθη το 2010 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικόπεριοδικό Addiction έδειξε ότι το στρες παρουσιάζει σημαντικήμείωση σε ασθενείς που έκοψαν το κάπνισμα ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους λόγωκαρδιαγγειακής νόσου.







2. Καλύτερηστοματική υγιεινή



Η διακοπή τουκαπνίσματος μειώνει αυτομάτως τον κίνδυνο προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα,ενώ προλαμβάνει σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος του στόματος, σύμφωνα μεμελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων .







3. Καλύτερηερωτική ζωή



Μελέτεςυποδεικνύουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη ερωτική επιθυμίατόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Το επίσημο περιοδικό ΣεξουαλικήςΙατρικής Journal of Sexual Medicine δημοσιεύει μελέτες οι οποίεςαποδεικνύουν ότι η νικοτίνη επηρεάζει τη λίμπιντο ακόμη και στους παθητικούςκαπνιστές.







4. Πιο νεανικόδέρμα



Το κάπνισμαεπηρεάζει αρνητικά τον τόνο της επιδερμίδας, χαλαρώνει τους ιστούς και οδηγείστην εμφάνιση ρυτίδων. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Αισθητικής Χειρουργικής τονίζειότι ακόμη και μετά τον πρώτο μήνα της διακοπής του καπνίσματος παρατηρούνταιδιαφορές στην όψη της επιδερμίδας.







5. Πιο πλούσια μαλλιά

Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα συνδέεται άμεσαμε την τριχόπτωση, ιδιαίτερα στους άνδρες. Μελέτη από τα επίσημα Αρχεία Δερματολογίας( Archives of Dermatology ) δείχνει ότι ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν παράγοντεςκινδύνου όπως η ηλικία, το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τριχόπτωσης.