ΥΓΕΙΑ

Μήπως το πρόβλημά σας πρέπει να το δει ένας εργοθεραπευτής;

Η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας γιορτάστηκε χθες 27 Οκτωβρίου και οΣύλλογος, στέλνει το μήνυμα ότι ένα άτομο πρέπει να είναι λειτουργικό,αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο,

Οι Εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές,νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικέςδιαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν νασυμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν.

Μήπως το πρόβλημά σας πρέπει να το δει ένας εργοθεραπευτής;

Η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας γιορτάστηκε χθες 27 Οκτωβρίου και οΣύλλογος, στέλνει το μήνυμα ότι ένα άτομο πρέπει να είναι λειτουργικό,αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.

Η Παγκόσμια ΟμοσπονδίαΕργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών και η οποίαεκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο τηςΕργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό τουεπαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εργοθεραπεία, σύμφωνα με τον ΣύλλογοΕργοθεραπευτών, είναι η επιστήμη και ητέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στηζωή, μέσω του έργου.

Οι Εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές,νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικέςδιαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν νασυμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν.

Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουνθεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/καινα διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σεκάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθείη συμμετοχή τους.

Ο Εργοθεραπευτές εργάζονται σε: νοσοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά,παιδιατρικά, ψυχιατρικά), σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, κοινοτικήςψυχικής υγιεινής, αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά καταστήματα, στην προεπαγγελματικήεκπαίδευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία καιπαιδικούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ωςελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι Εργοθεραπευτές είναιεκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητέςεκπαιδεύονται στο να κατανοήσουν τους πιθανούς σωματικούς περιορισμούς ενόςτραυματισμού, της αναπηρίας, αλλά και τους ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες πουεπηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες πουείναι σημαντικές για αυτό.