ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες ελπίδες για θεραπεία

Ο γενετικόςέλεγχος σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, σύμφωνα μενέα έρευνα.
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες ελπίδες για θεραπεία

Ο γενετικόςέλεγχος σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, σύμφωνα μενέα έρευνα.








Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε σε 5.000 ασθενείς έδειξε ότι το γενετικό προφίλ ενός όγκουστον πνεύμονα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ασθενών,αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των καρκινοπαθών.







Τα ευρήματα της νέαςμελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine και ανοίγουν τοδρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία.







Ο ΣύλλογοςΈρευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) δηλώνει ότι η εξατομικευμένηθεραπεία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Προς το παρόν, η διάγνωση τουκαρκίνου στον πνεύμονα γίνεται από την εξέταση των καρκινικών κυττάρων μεμικροσκόπιο. Με τον τρόπο αυτό, ο καρκίνος ταξινομείται με βάση τον τύπο τουόγκου, κάτι που βοηθά τους γιατρούς να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για θεραπεία.







Ωστόσο, τατελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στην εύρεσηκατάλληλων φαρμάκων ανάλογα με τη γενετική δομή του όγκου.







Μια ομάδαερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο Max Planck στη Γερμανία πραγματοποίησε γενετικό έλεγχο σε δείγματα όγκων από τον πνεύμονα περίπου 5.000ασθενών, με σκοπό να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα.







Διαπίστωσαν ότιορισμένοι όγκοι φαίνονται όμοιοι με το μικροσκόπιο, ενώ στην πραγματικότηταανήκουν σε διαφορετικές υποκατηγορίες.







Ο διαγνωστικόςγενετικός έλεγχος σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να σώσει χιλιάδεςζωές στο μέλλον, δηλώνουν οι ερευνητές.





Η πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για τηχορήγηση φαρμάκων που θα ταιριάζουν στο γενετικό προφίλ του καρκινικού όγκου.