ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: παγκόσμια «πανδημία» 15% των ελλήνων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

Διαστάσεις «πανδημίας» έχει λάβει την τελευταία δεκαπενταετία,ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς ο αριθμός των πασχόντων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει,πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί!
Διαβήτης: παγκόσμια «πανδημία» 15% των ελλήνων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

Διαστάσεις «πανδημίας» έχει λάβει την τελευταία δεκαπενταετία,ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς ο αριθμός των πασχόντων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει,πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί!

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχείατης Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη , ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα300. Το πλέον απογοητευτικό όμως,είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων μεσακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότιθα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια!

Σεό,τι αφορά στη χώρα μας, το 15% τωνελλήνων δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 1και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Και όμως, όπως επισημαίνουνοι επιστήμονες, ένα απλό περπάτημα μισήςώρας την ημέρα το … διαβήτη κάνει πέρα!

Τα παραπάνωτόνισαν σήμερα η Υφυπουργός Υγείας κυρία ΖέτταΜ. Μακρή, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείαςτου Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και της ΕλληνικήςΑκαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), Καθηγητής Παθολογίας,Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνώνκαι Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της ΕυρωπαϊκήςΑκαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κ. Σωτήριος Α.Ράπτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) καιΔήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Ε.Πατούλης οι οποίοι εγκαινίασαντην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά τουΣακχαρώδη Διαβήτη, που κορυφώνεταιτην ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

Η ΠαγκόσμιαΗμέρα Διαβήτη, έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – W.H.O.) και τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations – U.N.).

Όπως τονίστηκεστην συνέντευξη τύπου, ο σακχαρώδηςδιαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95%του συνόλου των ατόμων μεδιαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίςνα εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισηςκαρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών τουαμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σε ό,τι αφοράτη χώρα μας, τόνισε ο Καθηγητήςκύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε1.200.000, δηλαδή ποσοστόπερίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώκάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα.

Είναιχαρακτηριστικό ότι η μεταβολική αυτή διαταραχή – και ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου2 - έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισηςστο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελείμια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψησωματικής άσκησης.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, υπεύθυνητης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στόχος τωνδράσεων είναι, αφενός, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτώνγύρω από τη σύγχρονη «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη και, αφετέρου, ηαποτελεσματική πρόληψη και αναχαίτισητης ανοδικής πορείας του και στηχώρα μας.

Δράσεις της εκδήλωσης

«Αφετηρία» των εφετινώνδράσεων θα αποτελέσει η ΕνημερωτικήΕκδήλωση με τίτλο «ΣακχαρώδηςΔιαβήτης: Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μάστιγας του 21ουαιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα11 Νοεμβρίου 2013, ώρες 17:00 –21:00, στο Αμφιθέατρο του ΕθνικούΚέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.- Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, τηλ. 210 6822445).

Μετά το πέρας τηςεκδήλωσης, η κυρία Μακρή θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιαςεκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο έχει καθιερώσει από ετών ηΔιεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.

Επιπλέον, οιατρικός Σύλλογος Αθήνας, θα συνδράμει εφέτος το έργο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και τουΥπουργείου με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένηςαιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Οι μετρήσεις θαπραγματοποιηθούν στο Ιατρείο ΚοινωνικήςΑποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗτης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Σεβαστουπόλεως113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008) την Πέμπτη14 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 –17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικόπροσωπικό με απλή αιμοληψία απότο δάκτυλο.