ΥΓΕΙΑ

H σέλα βλάπτει το σεξ

Με κίνδυνο μόνιμης σεξουαλικής δυσλειτουργίας συνδέεται η ποδηλασία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται εξαιρετική άσκηση για την υγεία μας.

 

H σέλα βλάπτει το σεξ

Με κίνδυνομόνιμης σεξουαλικής δυσλειτουργίας συνδέεται η ποδηλασία, παρά το γεγονός ότιθεωρείται εξαιρετική άσκηση για την υγεία μας.

Η σέλα τωνποδηλάτων έχει ενοχοποιηθεί για τη συμπίεση των δομών του περινέου, δηλαδή τηςπεριοχής μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα τελευταία χρόνια, γίνονταινέες μελέτες που ενοχοποιούν τη σέλα για ισχαιμία των γεννητικών οργάνων καιστυτική δυσλειτουργία.

Το ΕθνικόΙνστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησε τη σεξουαλικήυγεία των μελών μιας αστυνομικής μονάδας που χρησιμοποιεί το ποδήλατο ωςκαθημερινό μέσο περιπολίας. Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι αστυνομικοί είχανλιγότερες νυκτερινές στύσεις από ό,τι οι συνάδελφοί τους μη ποδηλάτες.

Σε άλλημελέτη βρέθηκε ότι αυτοί που κάνουν ποδήλατο περισσότερο από τρεις φορές τηνεβδομάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπτωμάτων στην περιοχή τωνγεννητικών οργάνων,στην πύελο και στο δέρμα της βουβωνικής χώρας.Παράλληλα,έχειπαρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό στενωμάτων ουρήθρας σε επαγγελματίες αθλητέςποδηλασίας,αλλά και σε χομπίστες που χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές ώρεςποδήλατο με στενή σέλα.

Υπάρχει όμωςκαι ένα παράδοξο. Με την περιορισμένη χρήση του ποδηλάτου,η μάλαξη πουπροκαλείται στον προστάτη από τη σέλα είναι ωφέλιμη και έχει ομοιότητες με τιςιατρικές μαλάξεις για τη θεραπεία της προστατίτιδας! Αυτό όμως ισχύει μόνο γιαπεριορισμένη χρήση του ποδηλάτου, δηλαδή 2-3 φορές την εβδομάδα.