ΥΓΕΙΑ

Πού κρύβονται τα μικρόβια στο... γραφείο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνας εντόπισαν τις κρυψώνες των μικροβίων και των ιών στους χώρους εργασίας, όταν οι συναχωμένοι εργαζόμενοι επιλέγουν να μην κάτσουν στο σπίτι τους, αλλά να πάνε στη δουλειά τους.
Πού κρύβονται τα μικρόβια στο... γραφείο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνας εντόπισαν τις κρυψώνες τωνμικροβίων και των ιών στους χώρους εργασίας, όταν οι συναχωμένοι εργαζόμενοιεπιλέγουν να μην κάτσουν στο σπίτι τους, αλλά να πάνε στη δουλειά τους.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και αν ένας μόνο εργαζόμενος στο γραφείο είναι άρρωστος, περισσότερες από τις μισές επιφάνειες που αγγίζουν οι υπόλοιποι στον χώρο θα μολυνθούν με τον ιό του συναδέλφου τους πουταλαιπωρείται από κάποια ίωση.

Οιμικροοργανισμοί φωλιάζουν στα τηλέφωνα, τα πόμολα στις πόρτες, τα γραφεία, τα πληκτρολόγια, τα φωτοτυπικά μηχανήματα αλλά και στα πόμολα των ψυγείων στο γραφείο.

Για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαινει οιερευνητές επισκέφθηκαν ένα γραφειο με 80 εργαζόμενους. Οι ερευνητές έριξαν σταγόνες νερού στα χέρια των εθελοντών στην αρχή μιας εργάσιμης ημέρας.

Σε ένα μόνο άτομο οι σταγόνες περιείχαν τεχνητούς ιούς που μιμούνταν έναν ιό του κρυολογήματος, τον ιό της γρίπης και έναν ιό που προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.

Επειτα από περίπου τέσσερις ώρες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από επιφάνειες του γραφείου καθώς και από τα χέρια των εργαζομένων και είδαν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των επιφανειών αλλά και των εργαζομένων είχαν μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από τους ιούς.

Σύμφωνα με την Κέλι Ρέινολντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, «φαίνεται ότι το άγγιγμα επιφανειών του γραφείου παρά ο βήχας ή το φτέρνισμα αποτελεί την κύρια πηγή εξάπλωσης των μικροβίων. Οι ιοί όπως αυτοί που εξετάσαμε μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί στις επιφάνειες από μερικές ώρες ως και επί έναν μήνα».

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τις επιφάνειες και τα χέρια των εθελοντών και στο τέλος του ωραρίου. Ως τότε οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης που δεν επιβιώνουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο διάστημα είχαν πεθάνει, ωστόσο ο ιός του στομάχου είχε συνεχίσει να εξαπλώνεται έχοντας μολύνει ως και το 70% των επιφανειών που εξετάστηκαν.