ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει “όταν πετάει το μάτι” ή όταν βλέπουμε μυγάκια

Υπάρχουν κάποια μικρά αθώα συμπτώματα στα μάτια και την όραση που δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Τι σημαίνει “όταν πετάει το μάτι” ή όταν βλέπουμε μυγάκια

Υπάρχουν κάποια μικρά αθώα συμπτώματα στα μάτια καιτην όραση που δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Πετάρισμα ματιού

Το πετάρισμα των βλεφάρων, οι επιστήμονες το ονομάζουν «μυοκυμία βλεφάρων, δηλαδή κυματισμός ενός μυ, αλλάόλοι οι υπόλοιποι λέμε “πετάει το μάτι μου”. Είναι μια ακούσια λεπτή σύσπασηκαι αφορά κυρίως το κάτω βλέφαρο. Εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους έντονουστρες, ψυχοσωματικής κόπωσης, εξαντλητικής γυμναστικής ή μεγάλης κατανάλωσηςαλκοόλ και καφεΐνης. Πρόκειται για ένα αθώο σύμπτωμα.

Αν όμως το σύμπτωμα δεν υποχωρεί και εμφανίζεταιπαραπάνω από 1 – 2 μήνες και επεκτείνεται σε άλλους μύες του προσώπου, τότεμπορεί να σχετίζεται με προσβολή ενός άλλου νεύρου που ονομάζεται προσωπικό. Σεαυτή τη σπάνια περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νευρολόγογιατί μπορεί να ανακαλύψει κάτι πιο σοβαρό, όπως αιμαγγείωμα (όγκος τουαγγειακού συστήματος), εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανοιγοκλείσιμο ματιών

Όταν τα μάτια ανοιγοκλείνουν είναιμία φυσιολογική κίνηση, η οποία ονομάζεται βλεφαρισμός και έχει ως στόχο τηνπροστασία και την ενυδάτωδη του ματιού.

Όταν όμως η κίνηση αυτή γίνεται πολύ έντονη, τότε μπορείνα οδηγήσει σε καταστάσεις όπως το βλεφαρόσπασμα και να υποκρύπτει κάποιανευρολογική νόσο ή κάποια πίεση του νεύρου.

Μυγάκια ή μαύρα στίγματα, τεθλασμένες ή παραμορφωμένεςγραμμές

Τα μυγάκια δεν είναι σκουπιδάκια που προσπαθεί νακαθαρίσει το μάτι.

Η αίσθηση ότι βλέπουμε μυγάκια ή μαύρα στίγματα είναισύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιαρτρική συμβουλή καθώς ταμυγάκια ή τα μαύρα στίγματα σχετίζονται με την αποκόλληση του υαλοειδούς ενώ οιτεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση τηςωχράς κηλίδας.

Αίσθημα σπασμένου γυαλιού, θολή όραση

Είναι συμπτώματα που δεν απαιτούν άμεση διερεύνησηαλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, επειδή τοσπασμένο γυαλί οφείλεται συνήθως σε μια οπτική ημικρανία ενώ η θολή όρασηυποκρύπτει χρόνια βλεφαρίτιδα.