ΥΓΕΙΑ

Η αφαίρεση λεμφαδένων λόγω καρκίνου του μαστού

Η αφαίρεση των λεμφαδένων και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα - πρήξιμο στο άνω άκρο), του οποίου τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση βάρους στο άνω άκρο και το ότι τα ρούχα ή τα κοσμήματα αρχίζουν να στενεύουν.

 

Η αφαίρεση λεμφαδένων λόγω καρκίνου του μαστού

Η αφαίρεση των λεμφαδένων και η ακτινοθεραπεία για τηναντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα -πρήξιμο στο άνω άκρο), του οποίου τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση βάρους στοάνω άκρο και το ότι τα ρούχα ή τα κοσμήματα αρχίζουν να στενεύουν.

Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί είναι χρόνιο, μπορεί νααντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Γι΄αυτό το λόγο η πρόληψη τηςδημιουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με απλότρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα και χωρίς να επηρεάσει τηνποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Μάλιστα πολλές είναι οι γυναίκες με λεμφοίδημα μετά από θεραπείαγια καρκίνο του μαστού, που αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για ταμέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος.

Για την ενημέρωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού για αυτήτην κατάσταση η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ)του Π.Γ.Ν. Λάρισας με αφορμή το γεγονός, ότι ο Οκτώβριος έχει αναγνωριστείδιεθνώς ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, αφιέρωσετο διάστημα 16-31/10/2013, καθημερινά δυο ώρες για την ενημέρωση γυναικών, πουέχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο τουμαστού, σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας λεμφοιδήματος.

Το πρόγραμμα πρόληψης της Π.Ο.Α.Λ. του Π.Γ.Ν.Λ. ξεκίνησετο 2012 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Την διάρκεια τουΟκτωβρίου και στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου τουμαστού, η Π.Ο.Α.Λ. ενημέρωσε για το λεμφοίδημα με ατομική συμβουλευτικήσυνεδρία διάρκειας 45 λεπτών, 37 γυναίκες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οιοποίες είχαν υποβληθεί ή υποβάλλονταν σε θεραπεία καρκίνου του μαστού. Απόαυτές τις γυναίκες σε 5 είχε ήδη δημιουργηθεί λεμφοίδημα μικρού βαθμού καιλήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του (αυτοδιαχείριση ή εντατικόπρόγραμμα αντιμετώπισης Π.Ο.Α.Λ.). Οι υπόλοιπες γυναίκες ενημερώθηκαν για τονκίνδυνο λεμφοιδήματος και για τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και θαπαρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα πρόληψηςλεμφοιδήματος σε καρκίνο του μαστού αλλά και για το πρόγραμμα αντιμετώπισηςλεμφοιδήματος της Π.Ο.Α.Λ. μπορούν να τηλεφωνούν για ραντεβού στο2413502160 (κα Παπαδοπούλου Μ-Χ, Φυσικοθεραπεύτρια). Επειδή το λεμφοίδημα είναιπροτιμότερο να αντιμετωπίζεται σε πρώϊμο-αρχικό στάδιο, καταβάλλεται μεγάληπροσπάθεια, ώστε η αναμονή των ραντεβού να είναι μικρότερη της 1εβδομάδας.

Πληροφορίες για τολεμφοίδημα και την Π.Ο.Α.Λ. και στο uhl.gr/poal.Φορείς μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νάκο Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό τουΨυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο 2413501069.