ΥΓΕΙΑ

Μία σωτήρια επέμβαση: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΚΟΛΟΒΩΜΑΤΟΣ

Μία σημαντική χειρουργικήεπέμβαση η οποία βοηθά την ποιότητα του ασθενούς με την αποκατάσταση τηςαπώλειας ούρων από προσπάθεια και των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, αλλάταυτόχρονα και την ψυχική υγεία, πραγματοποιείται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Μαιευτική-ΓυναικολογικήΚλινική του Ασληπιείου Κρήτης.
Μία σωτήρια επέμβαση: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΚΟΛΟΒΩΜΑΤΟΣ

Μία σημαντική χειρουργικήεπέμβαση η οποία βοηθά την ποιότητα του ασθενούς με την αποκατάσταση τηςαπώλειας ούρων από προσπάθεια και των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, αλλάταυτόχρονα και την ψυχική υγεία, πραγματοποιείται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Μαιευτική-ΓυναικολογικήΚλινική του Ασληπιείου Κρήτης.

Πρόκειται για την ΑνάρτησηΚολπικού Κολοβώματος Διακολπικώς, επέβαση την οποία πραγματοποιεί ο Μαιευτήραςχειρουργός Γυναικολόγος τ. Επιστημονικός συνεργάτης της Α Μ/Γ Κλινικής ΠΓΝΑΑλεξάνδρα στα τμήματα Στειρότητας Γονιμότητας και Χειρουργικής Λαπαρασκοπικής κ.Καβροχωριανός Σπ. Στυλιανός.

Ο κ. Καβροχωριανός αναφέρειχαρακτηριστικά στο on med.gr

Η πρόπτωση κολπικούκολοβώματος με σχηματισμό κυστεοκήλης (από πρόπτωση ουροδόχου κύστεως),εντεροκήλης- δουγλασσιοκήλης (με προσπίπτον όργανο το λεπτό έντερο καιεπίπλουν) και ορθοκήλης (με προσπίπτον όργανο το παχύ έντερο), μπορεί ναεπέλθει μετά από υστερεκτομή- ανεξάρτητα του τρόπου προσπέλασης, κολπικώς η μελαπαροτομία -.

Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκειατης υστερεκτομής, όπως η ανάρτηση του κολπικού θόλου στους καρδινάλειους καιιερομητρικούς συνδέσμους της μήτρας η ενίοτε η δουγλασσειόκλειση, είναιεπιβεβλημένη.

Παρά ταύτα όμως, η χαλάρωσητου κολπικού τοιχώματος και η πτώση των οργάνων πίσω από αυτό επέρχεται, γιατίσήμερα πλέον είναι ευρέως αποδεκτό, ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν, διότι ηχαλάρωση του κολπικού τοιχώματος οφείλεται σε βλάβες:

Α) Βλάβη της μέσης γραμμής (κυστεοκήλη,λόγω υπερδιάτασης και διαχωρισμού της ηβοτραχηλικής περιτονίας)

Β) Παρακολπικών βλαβών ( διαχωρισμός του στηρικτικού μηχανισμού τουτενοντώδους τόξου της πυελικής περιτονίας) και

Γ) Εγκάρσιας βλάβης (διάσπαση ηβοτραχηλικής περιτονίας στη βάση της).

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει καιμε το μηχανισμό σχηματισμού ορθοκήλης.

Σήμερα πλέον δεν αρκεί μόνο ησυμπλησίαση και πτύχωση των ανελκτήρων μυών προς αποκατάσταση, αλλά και ηαναγνώριση (διεγχειρητικά περισσότερο) της βλάβης στην ορθοκολπική περιτονία–πλάγια/εγκάρσια - και ξεχωριστή διόρθωση με ράμματα βραδείας απορρόφησης.

Αν δεν αναγνωριστούν αυτές οιβλάβες (κλινικά) είτε προεγχειρητικά ,είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης (διεγχειρητικά) και αποκατασταθούν, δεν θαείναι εφικτή η σωστή στήριξη και αποκατάσταση των βλαβών, με μεγάλη πιθανότηταυποτροπής, άρα αποτυχίας.

Αυτός είναι και ο κύριοςλόγος που μειονεκτεί η ανάρτηση κολπικού θόλου( λαπαροσκοπικά η με λαπαροτομία)στην περιτονία του ακρωτηρίου των μαιευτήρων με πλέγμα, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και υποτροπής.

Άρα, χειρισμός «κλειδί» στοόλο εγχείρημα είναι η αναγνώριση και αποκατάσταση των βλαβών και ακολουθεί ηαποκατάσταση του κολπικού τοιχώματος καταργώντας τον πλεονάζοντα ιστό και ηστήριξη σε σταθερό σημείο, δημιουργώντας ισχυρό αντέρεισμα για στήριξη καιαποφυγή υποτροπής.

Η στήριξη του κολπικού κολοβώματος θαεξαρτηθεί πάλι και θα κριθεί διεγχειρητικά για το αν θα πρέπει να γίνει στηνπεριτονία του λαγονοκοκκυγικού μυός η στην πτύχωση των ιερομητρικών συνδέσμωνκαι εξαρτάται σαφώς, από το αν έχουμε μεγάλη εντεροκήλη, η οποία θα πρέπει να παρασκευασθείπροσεκτικά και να αφαιρεθεί ο σάκος της εντεροκήλης (ως γνήσια κήλη), να μπούμεστην περιτοναική κοιλότητα, να αναγνωρίσουμε και να πτυχώσουμε τουςιερομητρικούς συνδέσμους.

Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίεςστο όλο εγχείρημα με σπουδαιότερη την αναγνώριση των ιστών της βλάβης(ιδιαίτερα διεγχειρητικά) την εξεύρεση οδηγών σημείων, τον κίνδυνο τρώσης ζωτικών οργάνων (ουρητήρες-μεγάλααγγεία-οροδόχος κύστη-έντερο).

Τα οφέλη από την χειρουργικήεπέμβαση είναι πολλαπλά ιδιαίτερα στην ποιότητα ζωής της ασθενούς, με τηναποκατάσταση της απώλειας ούρων από προσπάθεια και των υποτροπιαζουσώνουρολοιμώξεων, που συχνά συνοδεύουν αυτές τις βλάβες και τέλος, στηναποκατάσταση της ψυχικής υγείας των γυναικών αυτών, οι οποίες υφίστανται την απόρριψηαπό τους χειρουργούς-γυναικολόγους οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν τη διόρθωση τουπροβλήματος και στον ψυχικό ευνουχισμό που οι ίδιες νοιώθουν από αυτή τηναναπηρία που υφίστανται.

Εμείς, επιχειρήσαμε με επιτυχία τηναποκατάσταση αυτών των βλαβών διακολπικά, όπως αναφέρεται ανωτέρω στην Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική τουΑσληπιείου Κρήτης.

Καβροχωριανός Σπ. Στυλιανός:

(Τηλ: 6937. 200 394 & 2810. 342 936)