ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τι είναι το τοξικό σοκ και πως μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές

Τι είναι το τοξικό σοκ και πως μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές
Το τοξικό σοκ ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά θανατηφόρο σύνδρομο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τον θάνατο μιας 14χρονης κοπέλας στην Βρετανία από ταμπόν.
Το τοξικό σοκ ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά θανατηφόρο σύνδρομο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τον θάνατο μιας 14χρονης κοπέλας στην Βρετανία από ταμπόν.

 

 Ο θάνατος της άτυχης κοπέλας συνέβη πριν μερικούς μήνες, ωστόσο οι γονείς της ξεκινούν τώρα καμπάνια ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και κυρίως τα νεαρά κορίτσια. Να σημειωθεί ότι από την βακτηριακή αυτή λοίμωξη προσβάλλονται κάθε χρόνο στην Βρετανία, 40 περίπου άτομα.

Οι γονείς της κοπέλας, πόσταραν μια ανακοίνωση στο facebook λέγοντας ότι το παιδί τους έκανε σωστή χρήση του ταμπόν και όλοι θα πρέπει να διαβάζουν καλά τις οδηγίες πριν το χρησιμοποιήσουν.

Ας δούμε όμως τι είναι ακριβώς το τοξικό σύνδρομο, με την βοήθεια του Μαιευτήρια χειρουργού Γυναικολόγου κ. Γεώργιου Γεωργόπουλου:

Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια σχεδόν από την ανακάλυψη της κατάστασης που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την αιτία, τη διάγνωση και τη θεραπεία της.

 

Το ΣΤΣ είναι τόσο σπάνιο που ακόμη και οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι καλά πληροφορημένοι για αυτή την ασθένεια, και οι περισσότεροι δεν θα δουν ποτέ ούτε ένα περιστατικό ΣΤΣ σε ολόκληρη την καριέρα τους.

 

Το ΣΤΣ οφείλεται σε τοξίνες που δημιουργούνται από το βακτήριο staphylococcus aureus, που βρίσκεται συχνά στη μύτη και τον κόλπο. Αυτό το βακτήριο είναι ένας μικροοργανισμός που βρίσκεται στους φυσιολογικούς, υγιείς ανθρώπους, και σχεδόν όλοι αποικίζονται από αυτό το βακτήριο με τον καιρό. Η πλειοψηφία των ειδών του staphylococcus aureus δεν παράγουν τοξίνες που προκαλούν ΣΤΣ.

 

Η παρουσία και μόνο ενός είδους που παράγει τις τοξίνες αυτές, αν και είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ΣΤΣ, δεν αρκεί. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η αποίκηση με είδη που παράγουν τοξίνες είναι αρκετά συνηθισμένη, ενώ το ΣΤΣ είναι αρκετά σπάνιο.

Το αν θα αναπτυχθεί ΣΤΣ ή όχι εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων για αυτές τις τοξίνες. Οι περισσότερες γυναίκες, όχι όλες όμως, διαθέτουν αντισώματα κατά των τοξινών αυτών. Η παρουσία μιας ποικιλίας που παράγει τοξίνες ταυτόχρονα με την απουσία προστατευτικών αντισωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ΣΤΣ.


Το ΣΤΣ εμφανίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα στις εφήβους και τις γυναίκες κάτω των 30 από ό,τι στις μεγαλύτερες γυναίκες, γιατί η δημιουργία αντισωμάτων είναι μια λειτουργία που έρχεται με την ηλικία. Γενικά, την πρώτη δεκαετία της ζωής μας αποκτούμε ένα προστατευτικό επίπεδο αντισωμάτων κατά των τοξινών που προκαλούν ΣΤΣ.

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του ΣΤΣ, και η χρήση ταμπόν είναι ένας από αυτούς ενώ απαιτείται η προΰπαρξη στον κόλπο του βακτηρίου staphylococcus aureus. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τους δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καθαρά.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος ΣΤΣ που σχετίζεται με τα ταμπόν συνδέεται με την απορροφητικότητα: όσο υψηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος• όσο χαμηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος. Για αυτό, πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείτε το χαμηλότερο βαθμό απορροφητικότητας που είναι κατάλληλος για τη ρύση σας.

 

Η επιλογή του κατάλληλου βαθμού απορροφητικότητας

Όταν χρησιμοποιείτε ταμπόν, είναι σημαντικό να επιλέγετε το χαμηλότερο βαθμό απορροφητικότητας που είναι κατάλληλος για την έμμηνο ρύση σας. Και επειδή η ποσότητα ρύσης διαφέρει από μέρα σε μέρα, είναι πιθανό να χρειαστείτε διαφορετικούς βαθμούς απορροφητικότητας για τις διάφορες ημέρες της περιόδου σας.


Η επιλογή της κατάλληλης απορροφητικότητας χρειάζεται κάποια εμπειρία. Πάντως, σαν κατευθυντήρια γραμμή, αν ένα ταμπόν απορροφάει όσο μπορεί και χρειάζεται να αλλαχθεί σε λιγότερο από 4 ώρες, τότε πρέπει να δοκιμάσετε μια υψηλότερη απορροφητικότητα. Αντίθετα, αν όταν αφαιρείτε ένα ταμπόν σάς ενοχλεί λίγο και διακρίνονται ακόμη λευκές ίνες, πρέπει να επιλέξετε ένα με χαμηλότερη απορροφητικότητα. Όταν χρησιμοποιείτε ταμπόν τη νύχτα, επιλέξτε εκείνο με την κατάλληλη απορροφητικότητα, τοποθετήστε ένα καινούργιο ταμπόν αμέσως προτού ξαπλώσετε και αλλάξτε το αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί.

Να θυμάστε: μην χρησιμοποιείτε κανένα ταμπόν πάνω από 8 ώρες.

 

BEST OF NETWORK

Lockdown:Έκτακτη σύσκεψη για σχολεία, κρούσματα, μετάλλαξη- Επί τάπητος η Αττική, ορατά τα νέα μέτρα

«Εξαιρετικές αμφιβολίες» Σύψα για το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων- Τι δείχνει το άνοιγμα των δημοτικών

Σήφης Βαλυράκης: Τα σκάφη που έβαλε στο μικροσκόπιο το λιμενικό και οι απαντήσεις από την προπέλα

Το χρονοδιάγραμμα των καταβολών για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δώρο Χριστουγέννων, αναστολές

Κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων – Οι 9 επίφοβες περιοχές για lockdown

«Καταπέλτης» η ΕΕ για AstraZeneca: 75% κάτω οι παραδόσεις σε εμβόλια

Πέθανε από κορονοϊό γνωστός δημοσιογράφος – Ήταν μόλις 48 ετών

Survivor: Αποκάλυψη - «βόμβα» του Λιάγκα για παίκτες με κρυμμένα λεφτά

Συναγερμός για την εξαφάνιση 42χρονου στον Κορυδαλλό

Γιώργος Κιμούλης: Οι καταγγελίες, η απάντηση και η «μόδα Μπεκατώρου»

Survivor Spoiler 27/1: Ποιος θέλετε να παραμείνει στο παιχνίδι; (poll)

Πάμελα Άντερσον: Χάσαμε το μέτρημα! Παντρεύτηκε ξανά – Οι πρώτες φωτογραφίες από τον γάμο της