ΥΓΕΙΑ

Φακοί επαφής: Όταν η ενόχληση γίνεται υπερβολική

Όσοι φορούνφακούς επαφής αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν μικροενοχλήσεις και ερεθισμούς.

Φακοί επαφής: Όταν η ενόχληση γίνεται υπερβολική

Όσοι φορούνφακούς επαφής αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν μικροενοχλήσεις και ερεθισμούς.

Νέα μελέτη πουδημοσιεύεται στην επισκόπηση Investigative Ophthalmology and Visual Scienceδείχνει ότι έως και το 50% των ατόμων που χρησιμοποιούν συστηματικά φακούς γιανα διορθώσουν προβλήματα όρασης αντιμετωπίζει πόνο και ενοχλήσεις στα μάτια.

Οι οφθαλμίατροιδεν είναι βέβαιοι ποιο είναι το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν τηναντίδραση του ματιού στους φακούς, όμως διαπίστωσαν τα εξής:

- Ακόμη και οπαραμικρός πόνος δεν είναι φυσιολογικός: Δεν είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουμεπόνο λόγω της χρήσης φακών επαφής, οπότε αυτή η αντίδραση του οργανισμούυποδεικνύει ότι κάτι πάει στραβά. Μπορούμε να αποφύγουμε τις λοιμώξειςχρησιμοποιώντας καλής ποιότητας φακούς και τηρώντας τους απαραίτητους κανόνεςυγιεινής.

- Η ξηρότηταείναι έως ένα βαθμό φυσιολογική: Ιδιαίτερα μετά από πολλές ώρες χρήσης, οιφακοί επαφής στεγνώνουν τα μάτια. Πρέπει να φοράμε τους φακούς επαφής όσες ώρεςαντέχουν τα μάτια και να χρησιμοποιούμε φυσικό ορό για ενυδάτωση εάν δενμπορούμε να τους αφαιρέσουμε άμεσα.

- Πολλοί προτιμούννα σταματήσουν τη χρήση των φακών αντί να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο: Οι φακοίεπαφής θεωρούνται ιατρικό εργαλείο και η χρήση τους είναι εξαιρετικά διαδεδομένησε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να επισκεφθούν το γιατρό τουςπροκειμένου να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στην καταπολέμηση της ξηροφθαλμίαςκαι των ερεθισμών.

Εάν φοράτετακτικά φακούς επαφής, μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ακόμη κιαν τα συμπτώματα είναι προσωρινά, μπορείτε να υιοθετήσετε τις κατάλληλες λύσειςώστε να μπορείτε να τους φοράτε περισσότερες ώρες χωρίς ενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φακοί επαφής: Τα 9 συχνότερα λάθη που κάνουμε