ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αναποτελεσματικές θεραπείες για την ημικρανία

Όταν προσπαθούμενα αντιμετωπίσουμε έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, ορισμένες τακτικές μπορούν νααποδειχθούν εντελώς περιττές.

Έρευνα: Αναποτελεσματικές θεραπείες για την ημικρανία

Όταν προσπαθούμενα αντιμετωπίσουμε έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, ορισμένες τακτικές μπορούν νααποδειχθούν εντελώς περιττές.

Για το λόγο αυτό,ερευνητές από την Αμερικανική Κοινότητα για τον Πονοκέφαλο (AHS) ανέλυσαν τα δεδομένα από 100 παλαιότερεςκλινικές δοκιμές και δημιούργησαν μια λίστα με τις θεραπείες που αποδεικνύονταιαναποτελεσματικές.

Τα δεδομένααφορούσαν στις προτεινόμενες θεραπείες από γιατρούς. Πολλές στρατηγικέςαντιμετώπισης αποδείχθηκε τελικά πως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους ασθενείς.

Οι ερευνητέςαπέρριψαν τη νευρολογική απεικόνιση και τη μακρόχρονη χρήση αναλγητικών. Επίσης,για τους ασθενείς με χρόνια ημικρανία παρατηρήθηκε πως η υπολογιστικήτομογραφία (CT) έχει σαναποτέλεσμα την απορρόφηση επικίνδυνης ακτινοβολίας χωρίς να επιφέρει πάντα ταεπιθυμητά αποτελέσματα, ενώ τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα μπορεί ναεπιδεινώσουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν στον εθισμό.

Η Κοινότηταπροτείνει τα παρακάτω στους θεράποντες ιατρούς:

- Δεν πρέπει ναεφαρμόζεται νευρολογική απεικόνιση σεασθενείς με ημικρανίες

- Δεν πρέπει ναπραγματοποιείται υπολογιστική τομογραφία όταν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστείμαγνητική τομογραφία

- Δεν πρέπει ναπροτείνεται χειρουργική επέμβαση για απενεργοποίηση του παράγοντα που πυροδοτείτην ημικρανία αν δεν έχει προηγηθεί κλινική δοκιμή.

- Δεν πρέπει ναχορηγούνται οπιοειδή στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν συχνούς πονοκεφάλους

- Δεν πρέπει ναπροτείνονται ισχυρά αναλγητικά για συχνή και μακρόχρονη χρήση

Η λίστα της Κοινότητας δημοσιεύεται στοεπιστημονικό περιοδικό Headache.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Οι δύο τροφές που διώχνουν τον πονοκέφαλο!