ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Προεκλαμψία: η μελέτη Prognosis στην υπηρεσία της εγκύου και του νεογνού

Προεκλαμψία: η μελέτη Prognosis στην υπηρεσία της εγκύου και του νεογνού
Την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας- της δεύτερης πιο συχνής αιτίας μητρικού θανάτου- συμβάλλοντας στην βελτίωση της τελικής έκβασης για την έγκυο και το νεογνό καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατανομή των πόρων στο σύστημα υγείας, επιτρέπουν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS.

Την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας- της δεύτερης πιο συχνής αιτίας μητρικού θανάτου- συμβάλλοντας στην βελτίωση της τελικής έκβασης για την έγκυο και το νεογνό καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατανομή των πόρων στο σύστημα υγείας, επιτρέπουν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS.

 

Η κλινική μελέτη PROGNOSIS, με συμμετοχή  1200 γυναικών από 14 χώρες σε όλο τον κόσμο , αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση της  προεκλαμψίας.  

 

Η μελέτη, η οποία  παρουσιάστηκε στο 18ο World Congress on Controversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility (COGI), τον Οκτώβριο, στη Βιέννη,  διερευνά τη σχέση μεταξύ του λόγου των επιπέδων δύο πρωτεϊνών στο μητρικό αίμα, του υποδοχέα του sFlt - 1 (διαλυτή κινάση της τυροσίνης-1, παρόμοια με την fms) προς τον ανθρώπινο πλακουντιακό αυξητικό παράγοντα  (PlGF)  και του κινδύνου ανάπτυξης προεκλαμψίας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες της κύησης.

 

Δεδομένα από την ενδιάμεση ανάλυση δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, βελτιώνοντας την παρούσα κλινική πρακτική διάγνωσης της νόσου, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αξιολόγηση της υπέρτασης και της πρωτεϊνουρίας.

 

Το 2010 η Roche παρουσίασε τις αυτοματοποιημένες διαγνωστικές αναλύσεις  Elecsys sFlt-1  και Elecsys PlGF προσφέροντας στους επαγγελματίες υγείας ένα αξιόπιστο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας . H μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα χρήσης των πλήρως αυτοματοποιημένων αυτών τεστ και για την πρόγνωση της νόσου. Ένα τέτοιο  προγνωστικό τεστ θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας,  να  επικεντρωθούν  σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και ανάγκη κατάλληλης κι έγκαιρης κλινικής παρέμβασης, πριν από την ανάπτυξη προεκλαμψίας τελικού σταδίου. Ταυτοχρόνως επιτυγχάνεται  με ασφάλεια, ο αποκλεισμός των ασθενών που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και μπορούν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο.

 

“Ο σχεδιασμός της  μελέτης PROGNOSIS  περιλαμβάνει μοναδικά χαρακτηριστικά,  όσον αφορά στην  έρευνα που πραγματοποιείται για την προεκλαμψία, τα τελευταία 20 έτη” δήλωσε η Annetine Staff, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικολογίας στον Τομέα Γυναίκας και Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

 

“Η μελέτη PROGNOSIS θα διευρύνει την εφαρμογή αυτών των πολύτιμων δεικτών για την προεκλαμψία από την ένδειξη της χρήσης ως βοήθημα στη διάγνωση προς την περιοχή της πρόγνωσης και έγκαιρης διαστρωμάτωσης κινδύνου”, δήλωσε ο καθηγητής Harald Zeisler , Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ  Πανεπιστημίου της Βιέννης και Επιστημονικός Υπεύθυνος για τη μελέτη. "Ελπίζουμε ότι η έγκαιρη ταυτοποίηση των γυναικών υψηλού κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας θα επιτρέψει στους γιατρούς  να αποτρέψουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ασθένειας και να αποφευχθούν περιττές δαπάνες εις βάρος του συστήματος υγείας, από την υπερβολική  ιατρική περίθαλψη καθώς κι από την περιττή εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο, τα οποίο συχνά οφείλονται στην ανεπάρκεια επίτευξης εμπεριστατωμένων θετικών διαγνώσεων σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της κλινικής πρακτικής . "

 

Η προεκλαμψία προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μητρικού θανάτου . Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της  μητέρας  και του νεογνού ειδικά αν διαγνωστεί αργά. Επίσης αποτελεί μια ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό  όταν είναι οξεία . Με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν παραμείνει αμετάβλητες επί δεκαετίες, η διάγνωση της προεκλαμψίας βασίζεται στις κλινικές παραμέτρους της υπέρτασης και πρωτεϊνουρίας , οι οποίες στερούνται ειδικότητας κι ευαισθησίας. Επιπλέον, συχνά τα κλινικά κριτήρια από μόνα τους, αποδεικνύονται  ανεπαρκή για την πρόβλεψη της νόσου και ιδιαίτερα για τις ανεπιθύμητες εκβάσεις αυτής. Η μελέτη PROGNOSIS  έρχεται να καλύψει μια σημαντική αναπάντητη ιατρική ανάγκη , την πρόγνωση της  προεκλαμψίας .

 

Η μελέτη PROGNOSIS  είναι μια πολυκεντρική,  προοπτική, διπλή – τυφλή, μη επεμβατική κλινική μελέτη, η οποία αξιολογεί τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση της προεκλαμψίας , εκλαμψίας και συνδρόμου HELLP  (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) σε έγκυες γυναίκες με υποψία ανάπτυξης προεκλαμψίας. Η Roche αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης να ανακοινωθούν εντός του 2014 .