ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: η μελέτη Prognosis στην υπηρεσία της εγκύου και του νεογνού

Την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με υψηλό κίνδυνοανάπτυξης προεκλαμψίας- της δεύτερης πιο συχνής αιτίας μητρικούθανάτου- συμβάλλοντας στην βελτίωση της τελικής έκβασης για την έγκυο και τονεογνό καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατανομή των πόρων στοσύστημα υγείας, επιτρέπουν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS.
Προεκλαμψία: η μελέτη Prognosis στην υπηρεσία της εγκύου και του νεογνού

Την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με υψηλό κίνδυνοανάπτυξης προεκλαμψίας- της δεύτερης πιο συχνής αιτίας μητρικούθανάτου- συμβάλλοντας στην βελτίωση της τελικής έκβασης για την έγκυο και τονεογνό καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατανομή των πόρων στοσύστημα υγείας, επιτρέπουν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS.

Η κλινική μελέτη PROGNOSIS, με συμμετοχή 1200 γυναικών από 14 χώρες σε όλο τον κόσμο ,αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση της προεκλαμψίας.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο 18ο World Congress onControversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility (COGI), τον Οκτώβριο,στη Βιέννη, διερευνά τη σχέση μεταξύ τουλόγου των επιπέδων δύο πρωτεϊνών στο μητρικό αίμα, του υποδοχέα του sFlt - 1 (διαλυτή κινάση τηςτυροσίνης-1, παρόμοια με την fms) προς τον ανθρώπινο πλακουντιακό αυξητικόπαράγοντα (PlGF) και του κινδύνου ανάπτυξης προεκλαμψίας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες της κύησης.

Δεδομένα από την ενδιάμεσηανάλυση δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, βελτιώνοντας την παρούσα κλινική πρακτική διάγνωσης της νόσου, ηοποία στηρίζεται κυρίως στην αξιολόγηση της υπέρτασης και της πρωτεϊνουρίας.

Το 2010 η Roche παρουσίασε τις αυτοματοποιημένες διαγνωστικές αναλύσεις ElecsyssFlt-1 και Elecsys PlGF προσφέροντας στους επαγγελματίες υγείας ένα αξιόπιστοεργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας . H μελέτη έρχεται ναπροσθέσει ένα επιπλέον πολύ σημαντικόπλεονέκτημα, τη δυνατότητα χρήσης των πλήρως αυτοματοποιημένων αυτών τεστ και γιατην πρόγνωση της νόσου. Ένατέτοιο προγνωστικό τεστ θα επιτρέψει στουςεπαγγελματίες υγείας, να επικεντρωθούν σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνοκαι ανάγκη κατάλληλης κι έγκαιρης κλινικής παρέμβασης, πριν από την ανάπτυξη προεκλαμψίαςτελικού σταδίου. Ταυτοχρόνωςεπιτυγχάνεται με ασφάλεια, οαποκλεισμός των ασθενών που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και μπορούν νααπομακρυνθούν από το νοσοκομείο.

“Ο σχεδιασμός της μελέτης PROGNOSIS περιλαμβάνει μοναδικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην έρευνα που πραγματοποιείται για τηνπροεκλαμψία, τα τελευταία 20 έτη” δήλωσε η Annetine Staff, Καθηγήτρια στοΤμήμα Γυναικολογίας στον Τομέα Γυναίκας και Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Όσλοκαι επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

“Η μελέτη PROGNOSIS θαδιευρύνει την εφαρμογή αυτών των πολύτιμων δεικτών για την προεκλαμψία από τηνένδειξη της χρήσης ως βοήθημα στη διάγνωση προς την περιοχή της πρόγνωσης καιέγκαιρης διαστρωμάτωσης κινδύνου”, δήλωσε ο καθηγητής Harald Zeisler ,Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης και ΕπιστημονικόςΥπεύθυνος για τη μελέτη. "Ελπίζουμεότι η έγκαιρη ταυτοποίηση των γυναικών υψηλού κινδύνου για εμφάνισηπροεκλαμψίας θα επιτρέψει στους γιατρούς να αποτρέψουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ασθένειας και νααποφευχθούν περιττές δαπάνες εις βάρος του συστήματος υγείας, από τηνυπερβολική ιατρική περίθαλψη καθώς κιαπό την περιττή εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο, τα οποίο συχνά οφείλονται στηνανεπάρκεια επίτευξης εμπεριστατωμένων θετικών διαγνώσεων σύμφωνα με τιςτρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της κλινικής πρακτικής . "

Η προεκλαμψία προσβάλλειπερίπου μία στις 20 κυήσεις και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μητρικού θανάτου. Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρας και του νεογνού ειδικά αν διαγνωστεί αργά.Επίσης αποτελεί μια ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό όταν είναι οξεία . Με βάση τις τρέχουσεςκατευθυντήριες γραμμές που έχουν παραμείνει αμετάβλητες επί δεκαετίες, ηδιάγνωση της προεκλαμψίας βασίζεται στις κλινικές παραμέτρους της υπέρτασης καιπρωτεϊνουρίας , οι οποίες στερούνται ειδικότητας κι ευαισθησίας. Επιπλέον, συχνάτα κλινικά κριτήρια από μόνα τους, αποδεικνύονται ανεπαρκή για την πρόβλεψη της νόσου καιιδιαίτερα για τις ανεπιθύμητες εκβάσεις αυτής. Η μελέτη PROGNOSIS έρχεται να καλύψειμια σημαντική αναπάντητη ιατρική ανάγκη , την πρόγνωση της προεκλαμψίας .

Η μελέτη PROGNOSIS είναι μιαπολυκεντρική, προοπτική, διπλή – τυφλή,μη επεμβατική κλινική μελέτη, η οποία αξιολογεί τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση της προεκλαμψίας , εκλαμψίαςκαι συνδρόμου HELLP (αιμόλυση,αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) σε έγκυες γυναίκες μευποψία ανάπτυξης προεκλαμψίας. Η Roche αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα τηςμελέτης να ανακοινωθούν εντός του 2014.