ΥΓΕΙΑ

Θεαματικές εξελίξεις στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου

Κλινικές φημισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων συναγωνίζεταιεπάξια πλέον στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου
Θεαματικές εξελίξεις στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου

Κλινικές φημισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων συναγωνίζεταιεπάξια πλέον στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, αξιοποιώντας τις τρισδιάστατεςαπεικονίσεις και στερεολιθογραφικά μοντέλα, η Πλαστική και Γναθοχειρουργική Κλινικήτου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»!

Τα θεαματικά αποτελέσματα τωναποκαταστάσεων της «Προσχεδιασμένης Μικροχειρουργικής Γνάθου» σε ασθενείς, τατελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσίασε στο 22ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό ΣεμινάριοΠλαστικής Χειρουργικής που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο ΠλαστικόςΧειρουργός κ Ανδρέας Γραββάνης.

«Το αποτέλεσμα που προκύπτει με την αξιοποίηση της τρισδιάστατηςαπεικόνισης και ανασύστασης μοντέλου στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, είναιάρτιο λειτουργικά αλλά και αισθητικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Γραββάνης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας CAD/CAM (Computer-aid design/Computer-aid manufacturing), όπως εξήγησε οπλαστικός χειρουργός στην απεικόνιση καιτην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων γνάθου, δίνει την δυνατότητα γιαμεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα τηςαποκατάστασης.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κάτωγνάθου με αγγειούμενους οστικούς κρημνούς αποτελεί μια πρόκληση για τουςεπανορθωτικούς χειρουργούς, ιδιαίτερα σε δευτερογενείς αποκαταστάσεις μετάεκτομή όγκου ή οστεοακτινονέκρωση, σε συγγενής υποπλασία και τραυματικάελλείμματα.

Η αποκατάσταση της κάτω γνάθου προαπαιτεί προεγχειρητικό σχεδιασμό τηςεκτομής ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης. Αυτός γίνεται με βάση τακλινικά και απεικονιστικά δεδομένα από την Αξονική τομογραφία, Αξονική-αγγειογραφίακαι Μαγνητική τομογραφία.

Στην συνέχεια γίνεται τρισδιάστατη ανασύσταση των απεικονιστικών δεδομένωνκαι με την βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών αναπαράγονται υψηλής ακρίβειαςτρισδιάστατα μοντέλα (Virtual 3D-planning and rapid-prototyping) της γνάθου. Επίσης αναπαράγονταιτρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου, καθώς και τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικούκρημνού.

«Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός με στερεολιθογραφικά μοντέλα επιτρέπει τηνπροεγχειρητική διαμόρφωση των πλακών τιτανίου ώστε να εξοικονομείται χρόνοςκαι να αυξάνεται η ακρίβεια της αποκατάστασης» συμπλήρωσε ο κ Γραββάνης καικατέληξε:

«Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσες μεγάλων εξωφυτικώνόγκων που καθιστούν αδύνατη τη διεγχειρητική αντιγραφή της κυρτότητας της κάτωγνάθου με πλάκα. Επίσης σε αποκαταστάσεις σε δεύτερο χρόνο, όπου έχει προηγηθείεκτομή της κάτω γνάθου με συνεπακόλουθη παραμόρφωση του περιγράμματος τουπροσώπου και απουσίας των ανατομικών οδηγών σημείων για την διαμόρφωση της νέαςγνάθου».

Τέλος, «οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου και οι τρισδιάστατοιοδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού, αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείοακρίβειας και ταχύτητας στα χέρια του Γναθοχειρουργού που κάνει την ογκολογικήεκτομή και του Πλαστικού Χειρουργού που κάνει την μικροχειρουργικήαποκατάσταση, αντίστοιχα».

Πριν την αποκατάσταση

Μετά την αποκατάσταση

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πλαστική σε συνεργασία με την Γναθοχειρουργική κλινική του ΓενικούΝοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αντιμετώπισε με την βοήθεια της τεχνολογίας Computer-aid design/Computer-aid manufacturing κατά κύριο λόγοασθενείς με δευτερογενή ελλείμματα γνάθου από εκτομή όγκου αλλαχού, τραυματικάελλείμματα από αυτοπυροβολισμούς, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες υποπλασίαςγνάθου.

Σύμφωνα με τον κ Ανδρέα Γραββάνη, το υψηλό κόστος των τρισδιάστατωνμοντέλων αντισταθμίζεται από την ακρίβεια και ποιότητα της αποκατάστασης, αλλάτηρουμένων των οικονομικών συνθηκών απαιτείται προσεχτική επιλογή των ασθενώνπου πραγματικά θα ωφεληθούν από την «Προσχεδιασμένη Μικροχειρουργική Γνάθο».

Δρ. Ανδρέας Γραββάνης