ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία (γράφημα)

Η απόχρωση πουέχουν τα ούρα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη ένδειξη για την κατάσταση της υγείαςμας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία (γράφημα)

Η απόχρωση πουέχουν τα ούρα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη ένδειξη για την κατάσταση της υγείαςμας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Γιατροί από τηνΚλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα διάγραμμα ώστε ναπαρουσιάσουν ποιες είναι οι πιθανές αποχρώσεις των ούρων και τι δείχνουν γιατην υγεία.

Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει πώς τα ούρα μπορούν ναποικίλλουν από το χρώμα του κεχριμπαριού ή του μελιού έως το ανοιχτό χρώμα τουσταχυού. Αρχικά, η έλλειψη χρώματος (διαφανή ούρα) υποδεικνύει ότι πίνουμε πολύνερό και μάλλον πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες. Το ανοιχτό χρώμα του σταχυούείναι φυσιολογικό και υποδεικνύει καλή υγεία και ενυδάτωση. Φυσιολογικό είναι επίσηςκαι το διαφανές κίτρινο χρώμα.

Το δεύτερο γράφημα παρουσιάζει πιο σκούρες αποχρώσεις τωνούρων. Το σκούρο κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι πρέπει σύντομα να πιούμε νερό, ενώτο χρώμα του κεχριμπαριού/μελιού δείχνει ότι λείπει αρκετό νερό από το σώμα. Τοσκούρο καφετί χρώμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια πάθηση στο συκώτι ή σοβαρήαφυδάτωση. Θα πρέπει να συμβουλευθούμε το γιατρό μας εάν τα συμπτώματαεπιμείνουν. Τα ροζ ή κοκκινωπά ούρα μπορεί να οφείλονται σε κάτι που φάγαμε (παντζάρια,μύρτιλλα, ρήο) ή να υποδεικνύουν ότι υπάρχει αίμα. Το αίμα στα ούρα δεν είναιπάντοτε ύποπτο, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφροπάθειας, όγκου, λοίμωξηςτου ουροποιητικού, προβλημάτων του προστάτη κ.α. Ακόμη, μπορεί να είναισύμπτωμα δηλητηρίασης από μόλυβδο ή υδράργυρο. Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί νααποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης ή παθήσεων στο συκώτι και τη χολή. Επίσης, μπορείνα είναι αποτέλεσμα κάποιας βαφής από τα τρόφιμα που καταναλώσαμε.




Οι γιατροί της κλινικής τονίζουν ότι δεν υπάρχουν μωβούρα!

Τέλος, εάν τα ούρα αφρίζουν μπορεί να είναι σημάδιυπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ή κάποιας πάθησης στα νεφρά.

Άλλοι παράγοντες που μπορείνα επηρεάσουν το χρώμα των ούρων είναι τα φάρμακα, τα καθαρτικά, ηχημειοθεραπεία και οι βαφές.