ΥΓΕΙΑ

Ό,τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τις οφθαλμολογικές παθήσεις

Τα προβλήματα, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, που σχετίζονται με την όραση απασχολούν ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ό,τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τις οφθαλμολογικές παθήσεις

Σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση για την εκδήλωση τέτοιου είδους προβλημάτων, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο.

Σας παρουσιάζουμε 6 απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους να ενισχύσετε και να προφυλάξετε την όραση σας!

Κάντε προληπτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους

- Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο συνήθως πρέπει να εξετάζονται κάθε τρία χρόνια.

- Ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μην παραλείπετε να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο στα 20 και τα 30 σας χρόνια.

- Μετά την ηλικία των 40, καλό θα είναι να κάνετε οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε δύο ή τρία χρόνια. Να θυμάστε ότι ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια.

Προσέξτε την πίεσή σας

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιβαρύνει, μεταξύ άλλων, σημαντικά το αγγειακό σύστημα του ματιού.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α και ψευδάργυρου, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ροδοψίνης, μίας ουσίας απαραίτητης για τη νυχτερινή όραση. Επίσης πίνετε πολύ νερό, ώστε να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία των ματιών σας.

Ελέγχετε τη χοληστερόλη και το σάκχαρο

Η υψηλή χοληστερόλη έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και εκδήλωσης αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Επίσης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συγκαταλέγεται μάλιστα στις πρώτες αιτίες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο.

Ασκήστε με κάθε ευκαιρία

Όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική υγεία μας αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων όπως ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο των ασθενειών των ματιών. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, το περπάτημα μειώνει την ενδοφθάλμιο πίεση, προστατεύει τα αγγεία και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης.

Παίξτε βιντεοπαιχνίδια!

Έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για την Όραση Goldschleger και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δείχνει ότι οι εναλλαγές στις αποχρώσεις του γκρίζου και η αυξημένη προσοχή των παικτών, οξύνουν την όραση.