ΥΓΕΙΑ

Διπλάσια ποσοστά επιτυχίας με νέα τεχνική εξωσωματικής

Χαρτογραφώντας το DNA των γονιμοποιημένων ωαρίων, διπλασιάζονται τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell».
Διπλάσια ποσοστά επιτυχίας με νέα τεχνική εξωσωματικής

Χαρτογραφώντας το DNA των γονιμοποιημένων ωαρίων,διπλασιάζονται τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, υποστηρίζει διεθνήςερευνητική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell».


Με την εφαρμογή μίας νέας διαγνωστικής μεθόδου που εντοπίζειτα υγιή έμβρυα, αυξάνεται έως και 60% το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Πεκίνου και τουΧάρβαρντ.


Σύμφωνα με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης,πραγματοποιείται στο εργαστήριο γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριοκαι εν συνεχεία μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα.


Για να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας,υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την επιλογή του υγιέστερου εμβρύου για εμφύτευση.Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι συχνά βασίζονται στην αφαίρεση κυττάρων από το έμβρυο,κάτι που δεν σημαίνει ότι εντοπίζονται όλες οι γενετικές βλάβες.


Η νέα τεχνική που προτείνουν Κινέζοι και Αμερικανοίεπιστήμονες, και δοκιμάστηκε σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια, βασίζεται στηναφαίρεση των κυτταρικών υπολειμμάτων,από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τηνανάλυση του DNA.


«Αν η διαδικασία λειτουργήσει σωστά, θα μπορούμε ναδιπλασιάσουμε τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από 30% στο60% », τονίζει ο καθηγητής Τζιε Κουιάο, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.


Η τεχνική επιτρέπει την διεξάγωγή ελέγχου του DNA τηςμητέρας για τυχόν γενετικές ανωμαλίες που πιθανόν οδηγούν σε αποτυχία τηςεξωσωματικής γονιμοποίησης, αποβολή ή γενετικά προβλήματα του παιδιού.


Σύμφωνα με το BBC, ημέθοδος αναμένεται να βοηθήσει κυρίως τις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανομένεςαποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ θα βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίαςτης εξωσωμ,ατικής γονιμοποίησης, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες.