ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ναρκοληψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ναρκοληψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσης με το πρωινό ξύπνημα

Εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσης με το πρωινό ξύπνημα, ακαταμάχητες ολιγόλεπτες επιθέσεις ύπνου μέσα στην ημέρα, που, όμως, σας αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά, τότε ίσως πάσχετε από μία διαταραχή του ύπνου, που οι ειδικοί ονομάζουν ναρκοληψία.

Η συγκεκριμένη διαταραχή, που συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένο ύπνο, συχνές αφυπνίσεις και έντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο.

Επίσης, χαρακτηριστικό της ναρκοληψίας είναι η καταπληξία, που περιγράφει τα οξεία και μικρής διάρκειας επεισόδια αιφνίδιας απώλειας μυϊκού τόνου και η υπνική παράλυση κατά την οποία το άτομο είναι ξύπνιο χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί.

Τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγα λεπτά, αλλά προκαλούν έντονο άγχος, αίσθημα απειλής και φόβο.

Παράλληλα, είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπτικές αλλά και ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Οι παρενέργειες της ναρκοληψίας

Στις παρενέργειες περιλαμβάνεται το αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμη και παραίτηση από την εργασία, που πηγάζει από βαθύ φόβο ότι το άτομο θα αποτύχει λόγω του προβλήματός του.

Ακόμη τα άτομα που υποφέρουν από ναρκοληψία, είναι πιθανό να παρεμποδίζουν τις επιθέσεις ύπνου, ασκώντας έλεγχο στα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αποφυγής, χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν πάσχετε από ναρκοληψία

Αν πάσχετε από τη συγκεκριμένη διαταραχή καλό θα είναι να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ιδανικά από ψυχίατρο, που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου.

Παράλληλα, προσπαθήστε να μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με το πρόβλημα του ύπνου και μην απομονώνεστε, χτίζοντας σταδιακά μια ποιοτική καθημερινότητα βασισμένη στις επιθυμίες σας.


BEST OF NETWORK

PlusQueen