ΥΓΕΙΑ

Ναρκοληψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβολική καιπαρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσηςμε το πρωινό ξύπνημα
Ναρκοληψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβολική καιπαρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσηςμε το πρωινό ξύπνημα, ακαταμάχητες ολιγόλεπτες επιθέσεις ύπνου μέσα στην ημέρα,που, όμως, σας αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά, τότε ίσως πάσχετε από μίαδιαταραχή του ύπνου, που οι ειδικοί ονομάζουν ναρκοληψία.

Η συγκεκριμένη διαταραχή, που συχνά συνοδεύεται απόκατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένο ύπνο, συχνές αφυπνίσεις καιέντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο.

Επίσης, χαρακτηριστικό της ναρκοληψίας είναι η καταπληξία,που περιγράφει τα οξεία και μικρής διάρκειας επεισόδια αιφνίδιας απώλειαςμυϊκού τόνου και η υπνική παράλυση κατά την οποία το άτομο είναι ξύπνιο χωρίςόμως να μπορεί να κινηθεί.

Τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγα λεπτά, αλλά προκαλούν έντονοάγχος, αίσθημα απειλής και φόβο.

Παράλληλα, είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπτικές αλλά και ακουστικέςψευδαισθήσεις.

Οι παρενέργειες της ναρκοληψίας

Στις παρενέργειες περιλαμβάνεται το αίσθημα ντροπής, χαμηλήαυτοεκτίμηση, αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμη και παραίτησηαπό την εργασία, που πηγάζει από βαθύ φόβο ότι το άτομο θα αποτύχει λόγω τουπροβλήματός του.

Ακόμη τα άτομα που υποφέρουν από ναρκοληψία, είναι πιθανό ναπαρεμποδίζουν τις επιθέσεις ύπνου, ασκώντας έλεγχο στα συναισθήματά τους, μεαποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αποφυγής,χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν πάσχετε από ναρκοληψία

Αν πάσχετε από τη συγκεκριμένη διαταραχή καλό θα είναι να παρακινήσετετον εαυτό σας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ιδανικά από ψυχίατρο, πουειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου.

Παράλληλα, προσπαθήστε να μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με τοπρόβλημα του ύπνου και μην απομονώνεστε, χτίζοντας σταδιακά μια ποιοτικήκαθημερινότητα βασισμένη στις επιθυμίες σας.