ΥΓΕΙΑ

Παν. Ν. Καλιφόρνιας: τα βλαστοκύτταρα στον αγώνα κατά της φαλάκρας

Η δυναμική τωνβλαστοκυττάρων βοηθά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα παίζοντας σημαντικόρόλο τώρα, στην ανακάλυψη αποτελεσματικών μεθόδων που έχουν σχέση με την τριχόπτωσηαλλά και την γενικότερη αναγέννηση των μαλλιών και του δέρματος
Παν. Ν. Καλιφόρνιας: τα βλαστοκύτταρα στον αγώνα κατά της φαλάκρας

Η δυναμική τωνβλαστοκυττάρων βοηθά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα παίζοντας σημαντικόρόλο τώρα, στην ανακάλυψη αποτελεσματικών μεθόδων που έχουν σχέση με την τριχόπτωσηαλλά και την γενικότερη αναγέννηση των μαλλιών και του δέρματος.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές τουΠανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια τριών μελετών, από τις οποίεςπροέκυψαν παράγοντες που καθορίζουν πότε ξεκινά η ανάπτυξη των μαλλιών, πότεσταματά και πότε εκείνα αρχίζουν να πέφτουν.

Τα αποτελέσματατων μελετών δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Stem Cells και TheProceedings of the National Academy of Sciences.

Όλα αυτά είναι αρκετά για να οδηγήσουν τουςεπιστήμονες στη θεραπεία της έντονης τριχόπτωσης και της φαλάκρας, αλλά καιστην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών του δέρματος, ακόμη και του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τον τρόπο με τον οποίοδρουν δύο βασικές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση των βλαστοκυττάρων τωνθυλάκων της τρίχας κατά την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ παρακολούθησαν και τηδράση του γονιδίου Wnt7b, το οποίο όταν είναι ελαττωματικό απενεργοποιεί τηνανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ΔρKrzysztof Kobielak, από όλα τα παραπάνω οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ταβλαστοκύτταρα των θυλάκων μπορούν να αναπτύξουν νέες τρίχες, άρα και ναχρησιμοποιηθούν σε κάποια σχετική θεραπεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Kobielak,«Εντοπίσαμε στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότηταςσε διαφορετικούς τύπους πληθυσμών ενήλικων βλαστοκυττάρων και είμαστε σχεδόνβέβαιοι ότι θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία όχι μόνο τηςφαλάκρας, αλλά και για πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματοςκαι η αναγέννηση του δέρματος σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκαύματα»,.