ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παν. Ν. Καλιφόρνιας: τα βλαστοκύτταρα στον αγώνα κατά της φαλάκρας

Παν. Ν. Καλιφόρνιας: τα βλαστοκύτταρα στον αγώνα κατά της φαλάκρας
Η δυναμική των βλαστοκυττάρων βοηθά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα παίζοντας σημαντικό ρόλο τώρα, στην ανακάλυψη αποτελεσματικών μεθόδων που έχουν σχέση με την τριχόπτωση αλλά και την γενικότερη αναγέννηση των μαλλιών και του δέρματος

Η δυναμική των βλαστοκυττάρων βοηθά για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα παίζοντας σημαντικό ρόλο τώρα, στην ανακάλυψη αποτελεσματικών μεθόδων που έχουν σχέση με την τριχόπτωση αλλά και την γενικότερη αναγέννηση των μαλλιών και του δέρματος.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια τριών μελετών, από τις οποίες προέκυψαν παράγοντες που καθορίζουν πότε ξεκινά η ανάπτυξη των μαλλιών, πότε σταματά και πότε εκείνα αρχίζουν να πέφτουν.

 Τα αποτελέσματα των μελετών δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Stem Cells και The Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όλα αυτά είναι αρκετά για να οδηγήσουν τους επιστήμονες στη θεραπεία της έντονης τριχόπτωσης και της φαλάκρας, αλλά και στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών του δέρματος, ακόμη και του καρκίνου.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο δρουν δύο βασικές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση των βλαστοκυττάρων των θυλάκων της τρίχας κατά την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ παρακολούθησαν και τη δράση του γονιδίου Wnt7b, το οποίο όταν είναι ελαττωματικό απενεργοποιεί την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Krzysztof Kobielak, από όλα τα παραπάνω οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων μπορούν να αναπτύξουν νέες τρίχες, άρα και να χρησιμοποιηθούν σε κάποια σχετική θεραπεία.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Δρ. Kobielak, «Εντοπίσαμε στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας σε διαφορετικούς τύπους πληθυσμών ενήλικων βλαστοκυττάρων και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία όχι μόνο της φαλάκρας, αλλά και για πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η αναγέννηση του δέρματος σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκαύματα»,.