ΥΓΕΙΑ

Η διάσειση συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

Η σοβαρή διάσειση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ στα επόμενα χρόνια της ζωής, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η διάσειση συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

Η σοβαρή διάσειση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνουγια την εκδήλωση Αλτσχάιμερ στα επόμενα χρόνια της ζωής, δηλώνουν οι ερευνητές.


Η ερευνητική ομάδα από τη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσόταπραγματοποίησε εγκεφαλική απεικόνιση σε 448 ηλικιωμένους που παρουσίαζαναπώλεια μνήμης και σε 141 υγιή άτομα. Ποσοστό 17% και στις δύο ομάδες είχευποστεί τραυματισμό στο κεφάλι, με επακόλουθη απώλεια των αισθήσεων ή απώλειαμνήμης.


Τα άτομα που δεν παρουσίαζαν προβλήματα με τη μνήμη τους δενεμφάνισαν ανωμαλίες στις εγκεφαλικές απεικονίσεις. Αντιθέτως, οι υπόλοιποιασθενείς φάνηκε πως έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ,λόγω της συσσώρευσης συγκεκριμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικόπεριοδικό Neurology. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σοβαροί τραυματισμοί στοκεφάλι οδηγούν στη μεγαλύτερη συσσώρευση βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο, ωστόσοπαραμένει άγνωστος ο μηχανισμός με τον οποίο επέρχεται αυτό το αποτέλεσμα.