ΥΓΕΙΑ

Πέντε τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

Η υγιεινή του στόματος συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας. Το λευκό χαμόγελο και η δροσερή αναπνοή είναι άμεσο αποτέλεσμα των τροφών που καταναλώνουμε.

Πέντε τροφές που καταστρέφουν τα δόντια

Η υγιεινή του στόματος συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας. Τολευκό χαμόγελο και η δροσερή αναπνοή είναι άμεσο αποτέλεσμα των τροφών πουκαταναλώνουμε.


Δείτε ποιες είναι οι βασικότερες τροφές που καταστρέφουν ταδόντια.


- Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ηοποία προσκολλάται στα δόντια. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται βλαβεράβακτήρια στο στόμα και να επιταχύνεται η διάβρωση του σμάλτου.


- Αναψυκτικά

Τα οξέα που περιέχουν τα αναψυκτικά προκαλούν αποχρωματισμόκαι φθορά στα δόντια. Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι με κάθε γουλιά αναψυκτικούπροστίθεται ένα επιπλέον στρώμα οξέων στα δόντια.


- Καραμέλες και ζαχαρωτά

Πέρα από τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν, ταζαχαρωτά παραμένουν στη στοματική κοιλότητα για περισσότερο χρόνο μέχρι ναδιαλυθούν. Έτσι, η φθορά που προκαλούν είναι μεγαλύτερη.


- Αλκοόλ

Το αλκοόλ οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή σάλιου, τονίζουν οιειδικοί. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφώνκαι να εξουδετερωθούν τα οξέα του στόματος.


- Όξινες τροφές

Τα εσπεριδοειδή και οι τομάτες φθείρουν ανεπανόρθωτα τοσμάλτο των δοντιών. Μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών επιβάλλεται ναξεπλένουμε καλά το στόμα με νερό.