ΥΓΕΙΑ

Τα κρεμμύδια και τα καθαριστικά πυροδοτούν την ημικρανία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως συγκεκριμένες μυρωδιές μπορεί να ευθύνονται για τον επίμονο πονοκέφαλο και την ημικρανία.

Τα κρεμμύδια και τα καθαριστικά πυροδοτούν την ημικρανία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως συγκεκριμένες μυρωδιές μπορείνα ευθύνονται για τον επίμονο πονοκέφαλο και την ημικρανία.


Περίπου το 15% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειοπάσχει από συχνές ημικρανίες. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ναυτία καιτην ευαισθησία στο φως. Η βασική αιτία εκδήλωσης της ημικρανίας είναι ηεναλλαγή στη σύσταση των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον εγκέφαλο.


Έρευνες δείχνουν ότι στο 75,9% των περιπτώσεων η ημικρανίαοφείλεται σε ένα συγκεκριμένο παράγοντα, όπως το στρες, οι ορμονικέςδιαταραχές, η αλλαγή του καιρού, η κακή διατροφή ή το έντονο φως.


Ωστόσο, περισσότερο από το 50% των ατόμων που πάσχουν απόημικρανίες δηλώνει πως παρουσιάζει ευαισθησία σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Αυτή ηπάθηση είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως οσμοφοβία.


Οι γυναίκες παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις οσμές,αναφέρει η νέα μελέτη από το Ίδρυμα Ερευνών και Θεραπείας για την Όσφρηση καιτη Γεύση στο Σικάγο των ΗΠΑ.


Οι ερευνητές δηλώνουν πως το κρεμμύδι, τα καθαριστικά και οιλιπαρές τροφές είναι μερικές μόνο από τις μυρωδιές που μπορεί να επηρεάσουν τιςπεριοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όσφρηση αλλά και τα συναισθήματα.


Αντίθετα, κλινικές δοκιμές έδειξαν πως άλλες μυρωδιές όπως ημέντα καταπραΰνουν τα συμπτώματα και απαλλάσσουν από τον πονοκέφαλο.