ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Οι 5 αποτελεσματικότερες θεραπείες

Ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε κρυολόγημα, σε ερεθισμό των φωνητικών χορδών ή σε κάποια σοβαρότερη αιτία όπως ο στρεπτόκοκκος.

Πονόλαιμος: Οι 5 αποτελεσματικότερες θεραπείες

Ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε κρυολόγημα, σε ερεθισμότων φωνητικών χορδών ή σε κάποια σοβαρότερη αιτία όπως ο στρεπτόκοκκος.


Όποιος κι αν είναι ο παράγοντας που τον πυροδοτεί, η άμεση ανακούφισηαπό τον πόνο είναι η βασική προτεραιότητα.


Δείτε ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί.


- Αντιφλεγμονώδη

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ιδιαίτερααποτελεσματικά στην καταπολέμηση του πόνου στο λαιμό, καθώς καταπραΰνουν τοοίδημα και μαλακώνουν το λαιμό. Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πυρετό, τα αντιφλεγμονώδηρυθμίζουν παράλληλα και τη θερμοκρασία του σώματος.


- Αλατόνερο

Μελέτες δείχνουν ότι το χλιαρό νερό με αλάτι μειώνει τοοίδημα και περιορίζει την παραγωγή βλέννας. Έτσι, απομακρύνονται οι παθογόνοιμικροοργανισμοί από το σώμα. Μισή κουταλιά αλάτι σε μία κούπα νερό είναι μιακαλή αναλογία για τις γαργάρες.


- Καραμέλες με ευκάλυπτο ή μέντα

Οι καραμέλες για το λαιμό ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιουκι έτσι ο λαιμός δεν ξηραίνεται. Δεν είναι όμως όλες οι καραμέλες εξίσουαποτελεσματικές. Όσες περιέχουν ευκάλυπτο ή μέντα αποδεικνύονται πιο δραστικέςενάντια στον πονόλαιμο.


- Τσάι

Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τηφλεγμονή. Παράλληλα, το ζεστό ρόφημα μαλακώνει το λαιμό. Προσθέστε μια κουταλιάμέλι, το οποίο έχει αποδεδειγμένα αντιβακτηριδιακή δράση.