ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: νέο γενετικό τεστ προβλέπει την επιθετικότητα του όγκου

Ενθαρρυντικά νέααπό το μέτωπο του καρκίνου του προστάτη, προκύπτουν και ειδικότερα από έναγενετικό τεστ το οποίο θα μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα ή όχι τουόγκου
Καρκίνος προστάτη: νέο γενετικό τεστ προβλέπει την επιθετικότητα του όγκου

Ενθαρρυντικά νέααπό το μέτωπο του καρκίνου του προστάτη, προκύπτουν και ειδικότερα από έναγενετικό τεστ το οποίο θα μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα ή όχι τουόγκου.

Πρόκειται για ταπροκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή νέου γενετικού τεστ για τονκαρκίνο του προστάτη, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΕθνικούΙνστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ, φέρνοντας χαμόγελακαι προσδοκίες, για μία σοβαρή ασθένεια μεν, η οποία ωστόσο, τείνει να γίνειχρόνια.

Το τεστ, όπως αναφέρεταιστο ΑΠΕ, μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα του καρκινικού όγκου, άρα ναβοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν για την χειρουργική ή όχι αντιμετώπισήτου και μελλοντικά αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη αξιολόγηση των ασθενώνκαι την μείωση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων.

Το γενετικό τεστέχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Myriad Genetics με το σκεπτικό ότι«χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ από τα υπάρχοντα, επειδή κάνουμε περιττέςθεραπείες σε πολλούς άνδρες. Οι περισσότεροι θα ζήσουν με τον καρκίνο τουπροστάτη μέχρι να πεθάνουν, αλλά δεν θα πεθάνουν από αυτόν. Πρέπει ναδιακρίνουμε ανάμεσα στις επιθετικές μορφές της ασθένειας και σε εκείνες πουαπλώς χρειάζονται παρακολούθηση», όπως εξηγεί ο Δρ Νταν Μπέρνι τουΠανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο καρκίνος τουπροστάτη είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες, που μπορείνα αποβεί θανατηφόρος αν είναι μεταστατικός. Όμως συνήθως η εξέλιξή του είναιαργή, οπότε είναι δυνατό ο ασθενής να ζήσει με τον όγκο για πολλά χρόνια, χωρίςσοβαρά προβλήματα υγείας. Η απόφαση για την αφαίρεση ή όχι του καρκινικού όγκουβασίζεται μέχρι σήμερα στα αποτελέσματα της βιοψίας.

Το νέοδιαγνωστικό τεστ εξετάζει πόσο ενεργά είναι 31 γονίδια που εμπλέκονται στησυγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Όσο πιοενεργά είναι, τόσο ο όγκος είναι πιο επιθετικός. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα μετους ερευνητές, θα βοηθήσει σημαντικά τις αποφάσεις των γιατρών για το αν οαδένας του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι.

«Θα περάσουνόμως χρόνια», σύμφωνα με τον Δρ Μπέρνι, «έως ότου διασφαλιστεί ηαποτελεσματικότητα του τεστ, ώστε αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως στηνκλινική πρακτική».