ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καθημερινά αντικείμενα στα οποία "κρύβεται" ο στρεπτόκοκκος

Καθημερινά αντικείμενα στα οποία "κρύβεται" ο στρεπτόκοκκος
Δύο βακτήρια, τα οποία προκαλούν κοινές λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες, όπως στο λαιμό και το αυτί, είναι δυνατόν να επιβιώσουν εκτός σώματος σε διάφορα αντικείμενα, όπως

Δύο βακτήρια, τα οποία προκαλούν κοινές λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες, όπως στο λαιμό και το αυτί, είναι δυνατόν να επιβιώσουν εκτός σώματος σε διάφορα αντικείμενα, όπως βιβλία, κούνιες και παιχνίδια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τον Streptococcus pneumoniae και Streptococcus pyogenes, οι οποίοι παραμένουν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Streptococcus pneumoniae αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας από λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ είναι επίσης και η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων του αυτιού.

Ο  Streptococcus pyogenes, από την άλλη, αποτελεί την πιο κοινή αιτία λοιμώξεων του λαιμού και του δέρματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις και σε ενήλικες.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, ορισμένα βακτήρια αναπτύσσουν βιοφίλμ όταν αποικίζουν ανθρώπινους ιστούς, ενώ σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, τα προαναφερθέντα βακτήρια είναι ισχυρότερα από εκείνα που δεν αναπτύσσουν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις βρήκαμε ότι αυτά τα παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν για μακρές περιόδους έξω από έναν άνθρωπο ξενιστή. Συνήθως αντικείμενα που χειριζόμαστε και που έχουν μολυνθεί με τα βιοφίλμ αυτών, μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές βακτηρίων ακόμα και για ώρες, εβδομάδες ή μήνες, εξαπλώνοντας πιθανές μολυσματικές νόσους σε άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Buffalo of Medicine and Biomedical Sciences και κύριος συγγραφέας της μελέτης, Anders Hakansson.