ΥΓΕΙΑ

Ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλό μυέλωμα, δίνουν οι νεότερες επιστημονικές μελέτες.
Ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Ελπίδες για τουςασθενείς που πάσχουν από πολλαπλό μυέλωμα, δίνουν οι νεότερες επιστημονικέςμελέτες.

Νέες θεραπείες μεκαλύτερα αποτελέσματα έχουν βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και τηνποιότητα της ζωής των ασθενών.

Τα νεότεραδεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια τωνεργασιών του συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας ,που διεξήχθηστη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

Το ΠολλαπλόΜυέλωμα, είναι ένας αντιμετωπίσιμος αλλά μη-ιάσιμος καρκίνος του αίματος. Οκαρκίνος ξεκινά να αναπτύσσεται στα πλασματοκύτταρα, που παράγονται στο μυελότων οστών.

Στους ασθενείς μεμυέλωμα, τα μη-φυσιολογικά πλασματοκύτταρα που ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα,αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και ξεπερνούν σε αριθμό το φυσιολογικό αριθμό τωνπλασματοκυττάρων. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με κόπωση, υποτροπιάζουσεςλοιμώξεις και έντονο άλγος ως αποτέλεσμα καταγμάτων των οστών.

Η νόσος επηρεάζειτην ισορροπία των ανόργανων στοιχείων του οργανισμού και εμποδίζει τη σωστήλειτουργία των οργάνων (π.χ. νεφρά) και του νευρικού συστήματος.

Νασημειωθεί, ότι στον Καναδά περίπου 2.300 άτομα διαγιγνώσκονται με πολλαπλόμυέλωμα κάθε χρόνο και 1.350 ετησίως καταλήγουν λόγω της ασθένειας.

Στο πλαίσιο τουσυνεδρίου ανακοινώθηκαν τα ευρήματα νέας μελέτης, η οποία δείχνει ότι ησυνεχιζόμενη από του στόματος θεραπεία με λεναλιδομίδη, σε συνδυασμό με χαμηλήδόση δεξαμεθαζόνη, (Rd) βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης και άλλους δείκτεςαποτελεσματικότητας, σε σύγκριση με τη θεραπεία αναφοράς , σε νεοδιαγνωσθέντεςασθενείς ,με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογημεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Πρέπει ναεπισημανθεί ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθείποτέ σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μυέλωμα, καθώς σε αυτήν λαμβάνουν μέροςτέσσερα ερευνητικά κέντρα του Καναδά.


«Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν σαφώς τη συνεχιζόμενη θεραπεία με λεναλιδομίδη,σε συνδυασμό με χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνη ,ως μια νέα θεραπευτική προσέγγισηγια νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μυέλωμα", αναφέρει ο Andrew Belch, ιατρόςστο Ινστιτούτο Cross Cancer του Edmonton και Πρόεδρος του Myeloma CanadaScientific Advisory Board και προσθέτει:«Επισημαίνουν επίσης την αξία των νέων,καλύτερα ανεκτών φαρμάκων που αναπτύσσονται κατά του μυελώματος».

«Πρόκειται για τηνπιο πρόσφατη από μια σειρά μελετών που αποδεικνύουν τα οφέλη της συνεχούςχορήγησης ,της εν λόγω θεραπείας, σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, μεταξύ των οποίων,είναι οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογημεταμόσχευση καθώς και οι νεαρότεροι ασθενείς που είναι κατάλληλοι γιαμεταμόσχευση», αναφέρει ο Aldo Del Col, Συν-ιδρυτής και ΕπικεφαλήςΕπιστημονικός Σύμβουλος του Myeloma Canada.