ΥΓΕΙΑ

Sanofi & Fraunhofer ΙΜΕ: εις σάρκαν μίαν για τα λοιμώδη νοσήματα

Κέντρο Αριστείας προιόντωνΦυσικής Προέλευσης δημιουργούν από κοινού οι εταιρείες Sanofi και ο Fraunhofer-Gesellschaft, ο κορυφαίος οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη.
Sanofi & Fraunhofer ΙΜΕ: εις σάρκαν μίαν για τα λοιμώδη νοσήματα

Κέντρο Αριστείας προιόντωνΦυσικής Προέλευσης δημιουργούν από κοινού οι εταιρείες Sanofi και ο Fraunhofer-Gesellschaft, ο κορυφαίος οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη.

Το εν λόγω κέντροαριστείας (center of excellence) στοχεύει στον εντοπισμό νέων δραστικών ενώσεων για την επιτάχυνσητης ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση των λοιμωδώννοσημάτων, της δεύτερης κυριότερης αιτίας θνησιμότητας παγκοσμίως, πουπροκάλεσαν τον θάνατο 10 εκατομμύριων ανθρώπων το 2011.

Στο πλαίσιο τηςσυμφωνίας, η Sanofi και το ινστιτούτο Fraunhofer IME (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και ΕφαρμοσμένηςΟικολογίας) θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό και τηβελτιστοποίηση καινοτόμων χημικών ή βιολογικών ενώσεων φυσικής προέλευσης,κυρίως στο πεδίο των λοιμωδών νοσημάτων. Η πενικιλίνη, για παράδειγμα,είναι μόλις ένα ανάμεσα σε πολλά αντιβιοτικά φυσικής προέλευσης. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να επεκταθεί και σε άλλεςενδείξεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άλγος και οι σπάνιες νόσοι, καθώςουσίες που προέρχονται από προϊόντα φυσικής προέλευσης έχει αποδειχθεί ότιπαίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών. Η Sanofi θα μοιραστεί μετο Fraunhofer τη συλλογή στελεχών της, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, που περιλαμβάνειπάνω από εκατό χιλιάδες διαφορετικούς μικροοργανισμούς, και επιπρόσθετα θαπροσφέρει την τεχνογνωσία της στην έρευνα για αντιλοιμώδη φάρμακα.

"Υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για τηνκαταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων παγκοσμίως. Είναι ζωτικής σημασίας λόγω τηςαύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στονοσοκομειακό περιβάλλον, με ολοένα και πιο σοβαρές, συχνά απειλητικές για τηζωή λοιμώξεις, ένα πεδίο όπου έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος τα τελευταίαχρόνια", δήλωσε ο Δρ. EliasZerhouni, Πρόεδρος, Global R&D της Sanofi. "Αυτή η συνεργασία με το Fraunhofer είναι μοναδική, καθώςεσωτερικοί και εξωτερικοί επιστήμονες θα εργάζονται μαζί ως ομάδα σε κοινάέργα, σε κοινά εργαστήρια για την απόκτηση νέων γνώσεων με στόχο να προσφέρουννέα φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα."

"Αυτό το πρώτο Fraunhofer Κέντρο ΑριστείαςΠροϊόντων Φυσικής Προέλευσης (Fraunhofer Natural Product Center of Excellence)δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ωφέλιμο και για τους δύο εταίρους, αλλά προχωρά πολύπιο πέρα από την ανακάλυψη φαρμάκων, διότι η πρόσβαση στη συλλογή προϊόντωνφυσικής προέλευσης της Sanofi θα δημιουργήσει αξία και για άλλες βιομηχανίες μεσημαντικές οικονομικές ευκαιρίες", δήλωσεο καθηγητής Δρ. Rainer Fischer, Senior Executive Director του ΙνστιτούτουFraunhofer IME.