ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία για αθλητές, βάζει τέλος στην τριχόπτωση

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP) ήτανμια τεράστια καινοτομία της ορθοπεδικής και της αθλητιατρικής.
Θεραπεία για αθλητές, βάζει τέλος στην τριχόπτωση

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP) ήτανμια τεράστια καινοτομία της ορθοπεδικής και της αθλητιατρικής. Μεγάλοι αθλητέςόπως ο Tiger Woods άρχισαν να την εφαρμόζουν για να αναρρώνουν όσο το δυνατόγρηγορότερα από τραύματα και έτσι η μέθοδος απέκτησε γρήγορα διασημότητα.

Το PRP άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς όπως ηανανέωση προσώπου και η θεραπεία της τριχόπτωσης. Έδειξε να έχει πολύ καλάαποτελέσματα.

Πώς γίνεται

Αρχικά αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος και αφούυποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποίαείναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια το υλικό εγχύεται με τη βοήθεια μικρής βελόναςμε μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς δουλεύει

Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια ναπαράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχα και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουνπρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια.

Έτσι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχειανάπτυξη νέων τριχών.

Πού ενδείκνυται

Έχει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναιακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα. Ενδείκνυται ακόμη τόσο γιαπεριπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία όσο και για την αλωπεκίαανδρογενετικού τύπου.

Πόσο συχνά εφαρμόζεται

Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές μέσασε ένα μήνα στη συνέχεια μια επαναληπτική θεραπεία μετά από ένα χρόνο, ανχρειαστεί.

Αποτελέσματα

Η θεραπεία έχει σύμφωνα με έρευνες πάρα πολύ καλάαποτελέσματα. Φαίνεται ότι όλοι οι ασθενείς ωφελούνται από τη θεραπεία, σεδιαφορετικό όμως βαθμό.

Ο έλεγχος του αποτελέσματος είναι καθοριστικός.

Προτείνεται πριν και μετά τη θεραπεία να γίνεται ψηφιακό τριχοριζόγραμμαώστε να υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία για το αποτέλεσμα.



Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Δερματολόγος, Θεσσαλονίκη