ΥΓΕΙΑ

Το DDT συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

Η έκθεση στο εντομοκτόνο DDT μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Το DDT συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

Η έκθεση στο εντομοκτόνο DDT μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology έδειξε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν σχεδόν τετραπλάσιες ποσότητες DDT στον οργανισμό τους σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Παλαιότερα, η χρήση του DDT ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη και χρησιμοποιείται σε μερικές χώρες ακόμη και σήμερα ως μέτρο για τον περιορισμό της ελονοσίας.

Το DDT χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την καταπολέμηση της ελονοσίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, βρήκε εφαρμογή στη γεωργία, ώστε να προστατεύονται οι καλλιέργειες.

Οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον είχαν δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες κι έτσι το 1972 απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη χρήση του DDT για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ελονοσίας.

Το DDT μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα και να διασπαστεί ώστε να παράγει μια άλλη ουσία, το DDE.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Πανεπιστήμιο Emory πραγματοποίησε αναλύσεις σχετικά με τα επίπεδα του DDE στο αίμα 86 ατόμων με Αλτσχάιμερ και στη συνέχεια τα συνέκριναν με 79 υγιή άτομα παρόμοιας ηλικίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ είχαν κατά 3,8 φορές περισσότερη ποσότητα DDE στον οργανισμό τους. Ωστόσο, ορισμένα από τα υγιή άτομα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα DDE και κάποιοι από τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα DDE.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το Αλτσχάιμερ προϋπήρχε του DDΤ, όμως πιστεύουν ότι η χημική ουσία αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Πιθανόν το χημικό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αμυλοειδών πλακών που οδηγούν στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν μια άμεση σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ και DDΤ, ο ερευνητικός οργανισμός Alzheimer’s Research UK υποστηρίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία ώστε να αποδειχθεί η σχέση του DDT με την άνοια.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ 5 ερωτήσεων εντοπίζει τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Τα 6 σημάδια που "μαρτυρούν" Αλτσχάιμερ...