ΥΓΕΙΑ

Ευρυαγγείες: Τι είναι; Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Εάν στην επιδερμίδα σας διακρίνετε μικρές λεπτές φλέβες μεκόκκινη ή μπλε απόχρωση, τότε ίσως είναι ευρυαγγείες.

Ευρυαγγείες: Τι είναι; Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Εάν στην επιδερμίδα σας διακρίνετε μικρές λεπτές φλέβες μεκόκκινη ή μπλε απόχρωση, τότε ίσως είναι ευρυαγγείες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που απασχολεί το50% περίπου του γυναικείου πληθυσμού και μικρότερο ποσοστό ανδρών.

Οι ευρυαγγείες είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπουδήποτε στοσώμα, κυρίως όμως στα πόδια.

Ορισμένες υπάρχουν εκ γενετής και εμφανίζονται είτε αμέσωςείτε κατά την διάρκεια της ζωής υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, ενώ άλλεςδημιουργούνται χωρίς να προϋπάρχουν.

Η κληρονομικότητα, η αύξηση των ενδοαγγειακών πιέσεων λόγωκιρρώσεως του ήπατος ή ανεπάρκειας του φλεβικού συστήματος, η πίεση εκ των έξωαπό όγκους όπως επίσης η επίδραση της ακτινοβολίας, θεραπευτικής και ηλιακής,συντελούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Επίσης, με την εμφάνισή τους συνδέονται τραυματισμοί, ηδράση ορισμένων ουσιών όπως το οινόπνευμα, η έλλειψη βιταμινών και ορισμένεςδερματολογικές παθήσεις όπως η

ροδόχρους ακμή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;

Όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο, η καλύτερη μέθοδοςαντιμετώπισης είναι το laser. Αυτού του τύπου οι ευρυαγγείες σβήνουν σιγά σιγάκαι μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις παραμένει κάποιο υπόλειμμα. Ανάλογα με τοείδος της, μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη ή τρίτη εφαρμογή της θεραπείας.

Όταν εντοπίζονται στα πόδια, ένας τρόπος θεραπείας, όταν οιευρυαγγείες είναι φαρδιές,, είναι η ένεση διαφόρων ουσιών υπό τη μορφήδιαλυμάτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως και ολοκληρώνεται σε ένα μήνα. Ηένεση προκαλεί κάποια μικρή ενόχληση, αλλά δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Οι μικρές ευρυαγγείες, που αποτελούν και το 80% τωνπεριπτώσεων, αντιμετωπίζονται με laser όπωςκαι στο πρόσωπο. Μοναδική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η θεραπεία laser είναι ναμην έχει εκτεθεί η περιοχή πρόσφατα στον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση μετά τη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεταιγια ένα μήνα η παρατεταμένη ορθοστασία, η έντονη σωματική άσκηση καθώς και ηέκθεση στον ήλιο.