ΥΓΕΙΑ

Συμφωνία αιχμής Merck Serono & CNIO στην ογκολογία

Συμφωνία μετο Ισπανικό ΕθνικόΚέντρο Έρευνας Καρκίνου (CNIO) στηΜαδρίτη, υπέγραψε η Merck Serono, ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck, συμφωνίαπου αφορά στην ανάπτυξη αντικαρκινικώνφαρμάκων.
Συμφωνία αιχμής Merck Serono & CNIO στην ογκολογία

Συμφωνία μετο Ισπανικό ΕθνικόΚέντρο Έρευνας Καρκίνου (CNIO) στηΜαδρίτη, υπέγραψε η Merck Serono, ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck, συμφωνίαπου αφορά στην ανάπτυξη αντικαρκινικώνφαρμάκων.

Η παγκόσμιασυμφωνία θα βασίζεται στα ευρήματα της έρευνας του CNIO και θα ενθαρρύνει τηνανάπτυξη και τη διάθεση στην αγορά νέων φαρμάκων στον τομέα της ογκολογίας.

Σύμφωνα μετους όρους της συμφωνίας, το CNIO παραχώρησε στη Merck αποκλειστικά δικαιώματαανάπτυξης και διάθεσης στην αγορά των νέων αναστολέων της αταξίας-τηλεαγγειεκτασίας και της Rad-3 -σχετικής (ATR) κινάσης. Σε αντάλλαγμα, η Merckθα καταβάλει μία αρχική πληρωμή μαζί με άλλα πιθανά έσοδα ύψους σχεδόν 19 εκατ. ευρώ καθώς και αμοιβές για τηχρήση του δικαιώματος ως ποσοστού επί των καθαρών πωλήσεων. Η συμφωνίαπεριλαμβάνει δύο σειρές αναστολέων ATR, καθώς και μια πλατφόρμα ελέγχου για τηντεκμηρίωση των παρασκευασμάτων, τα οποία έχουν ήδη φθάσει σε προηγμένοπροκλινικό στάδιο.

«Μέροςτης δέσμευσης της Merck στην ογκολογία περιλαμβάνει την εστίαση σε στρατηγικέςσυμφωνίες που μας επιτρέπουν να προάγουμε μια σταθερή ροή καινοτομιών», δήλωσε οAndree Blaukat, Head of Translational Innovation Platform Ογκολογίας της MerckSerono. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία με οργανισμούς παρόμοιων αντιλήψεων,όπως το CNIO, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειές μας για την ανεύρεση τηςεπόμενης γενιάς πρωτοποριακών θεραπειών».

Ως ερευνητικός οργανισμός, τοCNIO είναι προσηλωμένο στην ενίσχυσηκαι προώθηση της καινοτομίας. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, το Πρόγραμμα ΠειραματικήςΘεραπευτικής του CNIO εκτελεί διερεύνηση σε υπό έρευνα φάρμακα. Το CNIO είναιπρόθυμο να συνεργαστεί με τη Merck ελπίζοντας να μετατραπεί αυτή η έρευνα σε νέεςπιθανές θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε η María Blasco,Διευθύντρια του CNIO. «Μέσω των συνεργασιών με τους ηγέτες του τομέα τηςογκολογίας μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ανακαλύψεις του CNIO σε ασθενείς, όπως έγινεκαι από την ομάδα του Oscar Fernández-Capetillo, και να συμβάλουμε με νέαβελτιωμένα προϊόντα στη μάχη κατά του καρκίνου».

Η ATRκινάση παίζει σημαντικό ρόλο στις βλάβες του DNA και στη διευκόλυνση επιβίωσηςτου κυττάρου. Λόγω του ότι τα κύτταρα ενός όγκου συγκεντρώνουν περισσότερεςβλάβες του DNA από τα υγιή κύτταρα, η παρεμπόδιση της δράσης της ATR κινάσης μεεπιλεκτικούς αναστολείς φαίνεται να είναι μια στρατηγική που αξίζει τον κόπο ναδιερευνηθεί περαιτέρω, για συγκεκριμένους τύπους όγκων.

ΤοCNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas –Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου) ιδρύθηκε το 1998 από το ΕθνικόΙνστιτούτο Υγείας Carlos III, με κύριο στόχο την ανάπτυξη έρευνας υψηλούεπιπέδου και την παροχή καινοτόμου τεχνολογίας στον τομέα του καρκίνου. ΣτηνΠαγκόσμια Έκθεση του SIR για το 2013, το CNIO καταλαμβάνει τη δεύτερη θέσημεταξύ των καλύτερων κέντρων έρευνας του καρκίνου στον κόσμο (και την πρώτημεταξύ των ισπανικών κέντρων). Σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες, η ισπανικήκυβέρνηση αναγνώρισε την ποιότητα των επιστημονικών προγραμμάτων και τωνανθρώπινων πόρων του CNIO με το βραβείο Severo Ochoa, κατατάσσοντάς το ανάμεσαστα οκτώ Ισπανικά Κέντρα Υπεροχής το 2011.