ΥΓΕΙΑ

Τα 8 σημάδια SOS που "μαρτυρούν" καρκίνο του πνεύμονα...

Ένας από τους πιο συνήθεις τύπους καρκίνου, σύμφωνα μεστοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι αυτός του πνεύμονα.

Τα 8 σημάδια SOS που "μαρτυρούν" καρκίνο του πνεύμονα...

Ένας από τους πιο συνήθεις τύπους καρκίνου, σύμφωνα μεστοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι αυτός του πνεύμονα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο καρκίνος του πνεύμονα είναιιδιαίτερα επικίνδυνος σε σχέση με άλλους τύπους, καθώς ενδέχεται να μηνπαρουσιάσει κανένα εμφανές σύμπτωμα.

Ενδεικτικό της «αθόρυβης» δράσης του είναι πως στο 40% των περιπτώσεων,η διάγνωση γίνεται αφού η νόσος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, στο1/3 των περιπτώσεων, ο καρκίνος έχει φτάσει το στάδιο 3.

Δείτε ποια είναι τα πρώιμα σημάδια, που αν τα εμφανίσετε, θαπρέπει να επισκεφτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.

Επίμονος βήχας

Μπορεί να οφείλεται απλά σε ένα κοινό κρυολόγημα ή μίαλοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχίζει για περισσότεροαπό μια ή δύο εβδομάδες, είναι ξηρός και συνοδεύεται από βλέννα τότε θα πρέπεινα επισκεφτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.

Αλλαγή στον τύπο του βήχα

Ιδιαίτερα αν είστε καπνιστής, σε περίπτωση που ο βήχας αλλάξει,μην το αγνοήσετε. Συγκεκριμένα, αν ο βήχας είναι πιο συχνός, προκαλεί βαθύτεροή βραχνό ήχο, αιμόπτυση ή περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο, καλό θα είναινα υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η δύσπνοια

Πρόκειται για ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν εμφανίζετε μετά από μία εργασία, που παλαιότεραμπορούσατε να κάνετε χωρίς ενοχλήσεις.

Πόνος στο στήθος, τον ώμο ή την πλάτη

Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδοςπόνου στο στήθος, είτε αυτός είναι οξύς, ήπιος, σταθερός ή επαναλαμβανόμενοςανά διαστήματα. . Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί πόνο στο στήθος, ηενόχληση μπορεί να προκύψει από διογκωμένους λεμφαδένες ή μετάσταση στοθωρακικό τοίχωμα του υπεζωκότα (επένδυση γύρω από τους πνεύμονες) ή στιςνευρώσεις. Επίσης, ο καρκίνος του πνεύμονα μερικές φορές σχετίζεται και με τονπόνο στον ώμο, το βραχίονα ή τον αυχένα.


Συριγμός ή σφύριγμα κατά την αναπνοή

Ο συριγμός είναι δυνατόν να οφείλεται στους αεραγωγούς πουέχουν μπλοκάρει ή έχουν φλεγμονή. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με αιτίες που είναιθεραπεύσιμες, ωστόσο μπορεί να είναι επίσης ένα σύμπτωμα του καρκίνου τουπνεύμονα.


Αλλαγή στη φωνή

Ιδιαίτερα, η βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από ένα απλόκρυολόγημα, αλλά ενδεχομένως η αιτία να είναι πιο ανησυχητική.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους στην περίπτωση του καρκίνου μπορεί ναπροκύψει από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν την αποθηκευμένηενέργεια του σώματός σας.

Πονοκέφαλος

Ίσως πρόκειται για σημάδι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχειεξαπλωθεί στον εγκέφαλο. Βέβαια, ο κάθε πονοκέφαλος δε σημαίνει αυτόματαμετάσταση στον εγκέφαλο, απλά μερικές φορές, ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί ναδημιουργήσει πίεση στην άνω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η μεγάλη φλέβα που κινείτο αίμα από το άνω μέρος του σώματος προς την καρδιά, προκαλώντας πόνο.