ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία μέσω Skype σε παιδιά νησιωτικών περιοχών

Χέρι βοήθειας – μέσω τουυπολογιστή  και ειδικότερα μέσω skype– προσφέρουν επιστήμονες σε οικογένειες που έχουν παιδιά μεδιαγνωσμένες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μένουν μακρυά από το κέντρο.
Θεραπεία μέσω Skype σε παιδιά νησιωτικών περιοχών

Χέρι βοήθειας – μέσω τουυπολογιστή – προσφέρουν επιστήμονες σε οικογένειες που έχουν παιδιά μεδιαγνωσμένες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μένουν μακρυά από το κέντρο.

Με τη χρήση της προσιτήςτεχνολογίας “skype”, επιστήμονες από την Αθήνα καλύπτουν τις ανάγκες ιατρικήςκαι ψυχοκοινωνικής φροντίδας και παρέχουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σεπληθυσμούς “υψηλού κινδύνου” που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένα παρόμοιο πρόγραμμαυλοποίησε σε παιδιά ηλικίας έως 4 ετών η διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδαγια το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το ίδρυμα“Σταύρος Νιάρχος”, στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την Προαγωγή της ΨυχικήςΥγείας Παιδιών - Εφήβων και Νέων. Οι στόχοι και τααποτελέσματα της παρέμβασης θα παρουσιαστούν σε ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στοαμφιθέατρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού ΑΘΗΝΑ 984, με θέμα “Διεπιστημονικήπαρέμβαση σε παιδιά μέσω skype –γεφυρώνοντας τις αποστάσεις”.

Στην ημερίδα αυτήθεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων (παιδίατροι αναπτυξιολόγοι,παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοπαιδαγωγοί,ψυχοθεραπευτές) θα παραθέσουνεμπειρίες, σκέψεις και προβληματισμούς που σχετίζονται με την εξ’αποστάσεως παρέμβαση. Βασικός σκοπός της δράσης τους είναι η παροχήυπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης σε βρέφη και νήπια πουαντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πρόσβασης και τα οποία διαμένουν σε νησιάτων Κυκλάδων (Πάρο, Αντίπαρο και Μήλο) ή σε επιλεγμένες περιοχές τουδήμου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα στα πέντε παιδιά - σε κάποιαφάση της ανάπτυξης του - μπορεί ναπαρουσιάσει ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα που να επηρεάζουν τη λειτουργικότητάτου.

Εάνδεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ένα στα τρία παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς θασυνεχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα ως ενήλικες. Ένα στα δέκα παιδιά έχεισοβαρά μαθησιακά προβλήματα και ένα στα δέκα παιδιά έχει δυσκολία στην εξέλιξητου λόγου. Οιειδικοί τονίζουν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί, λόγω της κρίσης καιτης περιορισμένης πρόσβασης των πασχόντων σε ειδικά προγράμματα.

Η παροχή υπηρεσιώνπρώιμης παρέμβασης, όπως αναφέρει η Παιδοψυχίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια της Μονάδας «Σπ. Δοξιάδης»

κυρία Τζένη Σουμάκη, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανάπτυξης βρεφών καινηπίων με διαγνωσμένες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές, πουπροκύπτουν από βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υποστηρίζει, επίσης, καιεκπαιδεύει την οικογένεια, προκειμένου να αντιμετωπίζει πληρέστερα και πιοαποτελεσματικά τις ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιώναυτών.

Όπως θα ανακοινωθεί στην ημερίδα, στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, συμμετείχαν πέραν των παιδιών απόπεριοχές της Αθήνας, 35 παιδιά από την Πάρο και 17 από την Μήλο. Έγινεπροσέγγιση σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις (ευαισθητοποίηση, ανίχνευση,διάγνωση και ένταξη σε θεραπεία).

Κατάτη διάρκεια του ενός έτους υλοποίησής του στην Πάρο και την Αντίπαρο,πραγματοποιήθηκαν 355 διαγνωστικές συνεδρίες. Το σύνολο των θεραπευτικών ωρώνμέσω skype και με επιτόπιες συνεδρίες έφθασε στις 1.855. Η λογοθεραπείακάλυψε 252 ώρες και η πρώιμη παρέμβαση 1.126 ώρες. Επίσης, 72 ώρεςχρησιμοποιήθηκαν για την ψυχοθεραπεία των γονέων και του νηπίου.

ΗΔιαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί “Σπύρος Δοξιάδης” λειτουργείαπό το 1982. Εμπνευστής και ιδρυτής ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής Σπύρος Δοξιάδης. Πρόκειται για μηκερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, η οποία από την ίδρυσή της έχειπροσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από12.000 οικογένειες.