ΥΓΕΙΑ

Χρήσιμα συμπεράσματα για την καρδιά από το «CardioMetabolic Summit»

Τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης κατά τη θεραπεία τωνασθενών με καρδιομεταβολικά νοσήματα, ανέδειξε η επιστημονική εκδήλωση «CardioMetabolic Summit», που πραγματοποιήθηκετην περασμένη εβδομάδα στο ξενοδοχείο AthensIntercontinental υπό την αιγίδα 6 επιστημονικών εταιριών και τη συμμετοχή περισσότερωντων 300 διακεκριμένων επαγγελματιών υγείας.
Χρήσιμα συμπεράσματα για την καρδιά από το «CardioMetabolic Summit»

Τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης κατά τη θεραπεία τωνασθενών με καρδιομεταβολικά νοσήματα, ανέδειξε η επιστημονική εκδήλωση «CardioMetabolic Summit», που πραγματοποιήθηκετην περασμένη εβδομάδα στο ξενοδοχείο AthensIntercontinental υπό την αιγίδα 6 επιστημονικών εταιριών και τη συμμετοχή περισσότερωντων 300 διακεκριμένων επαγγελματιών υγείας.

Το «CardioMetabolic Summit»τέλεσε υπό την αιγίδα της ΕλληνικήςΕταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της ΕλληνικήςΔιαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), της ΕλληνικήςΕταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος(ΕΑΒΕ), της Διαβητολογικής Εταιρείας ΒορείουΕλλάδος (ΔΕΒΕ), της ΕλληνικήςΕνδοκρινολογικής Εταιρείας και της ΠανελλήνιαςΈνωσης Ενδοκρινολόγων, και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της MSD και της ΒΙΑΝΕΞ.

Στηνεκδήλωση, παρουσιάστηκαν σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπισητων καρδιομεταβολικών παθήσεων, τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και τημείωση του οικονομικού φορτίου των νοσημάτων. Οι αριθμοί τεκμηριώνουν τομέγεθος του προβλήματος.

Αναφορικάμε την δυσλιπιδαιμία, στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης της είναι αρκετά υψηλή,καθώς υπολογίζεται ότι 1 στους 500πάσχουν από ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία, ενώ για τη μικτήυπερλιπιδαιμία, δηλαδή διαταραχές σε LDL-χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, ησυχνότητα εμφάνισης είναι ακόμα υψηλότερη, 1στους 100. Η υπεροχοληστερολαιμίααυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας η οποία μπορεί να οδηγήσει σεκαρδιαγγειακά νοσήματα κυρίως με τη μορφή εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακούεγκεφαλικού επεισοδίου. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και επηρεάζει μεταξύάλλων, σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως άνδρες μεγαλύτερους των 40 ετών,άτομα με αρτηριακή υπέρταση και αθηροσκλήρωση,διαβητικούς τύπου 2, καπνίζοντες, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Στη χώρα μας, κάθε χρόνοαναφέρονται 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια,αποτελώντας έτσι δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου.

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη αποτέλεσε επίσηςαντικείμενο του επιστημονικού διαλόγου, καθώς το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμούπάσχει σήμερα από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2ανέρχονται σε 584.600, δηλαδήποσοστό περίπου 7% του γενικού πληθυσμού,ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν και δεν έχουν διαγνωστεί,ο οποίος ανέρχεται σε 213.910 (ταστοιχεία προέρχονται από το International Diabetes Federation (IDF) γιαηλικιακό εύρος 20-79 ετών).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ΣΔΤ2) επιφέρει άμεσα κόστηύψους 2,3 € δισ. απορροφώνταςτο 2009, 12% των ετήσιων δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα. Το κόστος των επιπλοκώντου ΣΔΤ2 αποτελεί το 55% των συνολικών εξόδων για τη νόσο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα καρδιομεταβολικά νοσήματαεπηρεάζουν σημαντικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων και αυξάνουν την πρόωρηθνησιμότητα, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση τωνκαρδιομεταβολικών νοσημάτων έτσι ώστε να αποφευχθούν δαπάνες όπως κόστοςεπιπλοκών λόγω μη συμμόρφωσης στις υπάρχουσες θεραπείες και κόστη νοσηλείας λόγωεπιπλοκών των καθιερωμένων θεραπευτικών επιλογών.

Για την αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων, οιδιεθνείς και Έλληνες ομιλητές, τόνισαν την αλλαγή στον τρόπο ζωής, τη σημασίατης επίτευξης των στόχων της LDL χοληστερόλης, τηv κλινική αξία των νέωνθεραπευτικών επιλογών όπως οι αναστολείς DPP-IV, την ανάγκη συμμόρφωσης τουασθενή στη θεραπεία αλλά και μια νέα μέθοδο για απώλεια βάρους στους ασθενείςμε καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Το πλεονέκτημα τωναναστολέων DPP-IV

Η C. Deacon, ΚαθηγήτριαΈρευνας του Τμήματος Ιατρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στηΔανία, ανέφερε σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2: «Πιστεύω ότι στηναντιμετώπιση του διαβήτη χρειαζόμαστε μία θεραπεία της οποίας το θεραπευτικόαποτέλεσμα να διαρκεί στον χρόνο και να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια της,γεγονός το οποίο ισχύει με όλους τους αναστολείς DPP-IV, για τους οποίουςαποτελεί πλεονέκτημα το ότι έχουμε πλέον μεγάλη κλινική εμπειρία». Κατά τηδιάρκεια της ομιλίας της η C.Deacon ανέφερε πως δεν είναι όλοι οι αναστολείς DPP-IVίδιοι. «Έχουν σαφείς ομοιότητες (αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες, ασφαλείςστη χρήση, καλά ανεκτές), αλλά και σημαντικές διαφορές όπως η εκλεκτικότητα ωςπρος τα ένζυμα που αναστέλλουν, ο τρόπος που μεταβολίζονται και αποβάλλονταιαπό τον οργανισμό, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, η δοσολογία και ησυχνότητα χορήγησης κ.α. Για παράδειγμα, η σιταγλιπτίνη που αποτελεί τονεκπρόσωπο με τη μεγαλύτερη κλινική εμπειρία, χορηγείται πάντα μια φορά τηνημέρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια,με κατάλληλη μείωση της δόσης ενώ η βιλνταγλιπτίνη η οποία χορηγείται συνήθωςδυο φορές την ημέρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία».

Συμμόρφωση στη θεραπεία

Η συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία παίζει πολύ σημαντικόρόλο στην διατήρηση της υγείας του και στην αποφυγή του καρδιομεταβολικούκινδύνου.

Η L. Tokgozoglu, ΚαθηγήτριαΚαρδιολογίας του Πανεπιστημίου Hacettepe, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕταιρείαςΑθηροσκλήρωσης και Πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Καρδιολογίας, μίλησε για τηδιαχείριση των ασθενών και τα εμπόδια στη συμμόρφωση στη θεραπεία τους: «Υπάρχουναρκετοί παράγοντες εξαιτίας των οποίων οι ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν μετη θεραπεία τους. Η διαχείριση των ασθενών αποτελεί μία εξίσωση με πολλές παραμέτρουςκαι δεν πρέπει να κατηγορείται ο ιατρός για το κενό που δημιουργείται, αφούπροσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή του. Το κενό αυτό θαπρέπει να συμπληρωθεί από τις πολιτικές υγείας, αλλά και από τον ίδιο τονασθενή, ο οποίος οφείλει να είναι συνεπής και να συμμορφώνεται στη θεραπείατου, για να εξασφαλίσει την υγεία του».

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρικήεταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 82.000εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με τηνονομασία Merck στιςΗνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., η κορυφαία Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία,ιδρύθηκε το 1971. Διαθέτει 4 σύγχρονα εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγήςφαρμάκων, με εξαγωγές σε 30 χώρες, συνεργασίες με 24 πολυεθνικές εταιρείες καιπερισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Το 1983 ξεκίνησε η συνεργασία με την MSD,την οποία και εκπροσωπούσε στην Ελλάδα μέχρι το 2011, ακολούθως μία νέασυμφωνία/συνεργασία θεμελιώθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών.