ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη C ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C αυξάνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η βιταμίνη C ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C αυξάνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ενέσεις βιταμίνης C μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομική συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών και άλλους τύπους καρκίνου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Το 1970, ο Χημικός Λάινους Πώλινγκ είχε δηλώσει ότι η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.Ωστόσο, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με χορήγηση της βιταμίνης διά του στόματος δεν επέδειξαν τα ίδια αποτελέσματα κι έτσι οι έρευνες σε αυτό το πεδίο διακόπηκαν.

Είναι γνωστό πως το ανθρώπινο σώμα απορρίπτει ταχύτατα τη βιταμίνη C που χορηγείται διά του στόματος. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας δηλώνουν ότι όταν χορηγείται με ένεση, η βιταμίνη απορροφάται από το σώμα και μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές χορήγησαν τη βιταμίνη σε ενέσιμη μορφή σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο, σε ποντίκια και σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών παρουσιάζουν ευαισθησία στη θεραπεία με τη βιταμίνη, όμως τα υγιή κύτταρα δεν παρουσίασαν βλάβες.

Η θεραπεία αποδείχθηκε αποτελεσματική συνδυαστικά με τη χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου. Παράλληλα, μια μικρή ομάδα ασθενών παρουσίασε ύφεση των συμπτωμάτων χάρη στο συνδυασμό χημειοθεραπείας και βιταμίνης C.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Science Translational Medicine και οι ερευνητές ζητούν έγκριση από την κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιηθούν εκτενέστερες κλινικές δοκιμές.