ΥΓΕΙΑ

Ψείρες και Κόνιδες: Τι να κάνετε για να μην τις ξαναδείτε

Τις ψείρες δεν είναι εύκολο να τις δούμε, ιδίως εάν είναι «η πρώτη φορά» που το παιδί έχει κολλήσει ψείρες από το σχολείο.
Ψείρες και Κόνιδες: Τι να κάνετε για να μην τις ξαναδείτε

Τις ψείρες δεν είναι εύκολο να τις δούμε, ιδίως εάν είναι «η πρώτη φορά» που το παιδί έχει κολλήσει ψείρες από το σχολείο.


Οι ψείρες, όπως εξηγεί η παιδοδερματολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Λαμπρινοπούλου , έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και εντοπίζονται στον αυχένα, στους κροτάφους και στα αυτιά.


Οι ψείρες μέσα στα μαλλιά γίνονται αόρατες (μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες, γκριζωπές ή μαύρες), ενώ αριθμητικά είναι λίγες. Πιο εύκολα εντοπίζονται τα αυγά τους, οι κόνιδες, που είναι πολυάριθμες, άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας.

Μερικές μαμάδες που έχουν ζήσει αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία και έχουν γίνει ειδικοί, συνιστούν να χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό χτενάκι για να ξετρυπώνονται τα παράσιτα και να ξεκολλούν οι κόνιδες (με τις κοινές χτένες δεν αφαιρούνται οι κόνιδες). Το χτενάκι αυτό διευκολύνει τον έλεγχο του δέρματος και την αφαίρεση των κονίδων.

Για να απαλλαγεί το παιδί από τις ψείρες, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό αντιφθειριακό σαμπουάν που περιέχει πυρεθρίνες ή μαλαθείο. Το παιδί πρέπει να λούζεται με αυτό μία φορά την εβδομάδα, επί 2 έως 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Πριν από το λούσιμο πρέπει να γίνει επάλειψη των μαλλιών του παιδιού με ειδική λοσιόν που περιέχει τις ίδιες ουσίες.

Οι κόνιδες «ανοίγουν» κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες. Γι΄ αυτό, εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες κόνιδες, πρέπει και αυτές να καταπολεμηθούν ώστε να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα το παιδί.

Για να μην ξανακολλήσει το παιδί ψείρες στο σχολείο, είναι απαραίτητη η προληπτική αγωγή που γίνεται με ειδικά φυτικά σαμπουάν, τα οποία έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τις ψείρες. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ελέγχετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού σας.